PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Beli toranj u obliku drveta

  • Objavljeno:
  • 28.8.2020

Nekoga podseća na šišarku, nekog na kaktus, ovaj nesvakidašnji toranj s balkonima koji su raspoređeni u svim smerovima izgrađen je u francuskom gradu Monpeljeu, a za njegov atraktivan izgled zaslužan je japanski arhitekta Sou Fujimoto.

 

Jedinstveni toranj nazvan je Belo drvo (L’Arbre Blanc), ima 17 spratova, a izgled je nastao na osnovu ideje njegovog tvorca da arhitektura treba da reflektuje oblike koje pronalazimo u prirodi.

 

 

Zakrivljeni oblik zgrade podseća na deblo, dok su balkoni za 120 stanova dizajnirani poput listova koji se okreću ka sunčevoj svetlosti.

 

 

Mnoge od tehničkih inovacija zgrade L’Arbre Blanc odnose se uravo na terase, koje iz fasade zgrade izranjaju i do 7,5 metara.

 

 

Balkoni su poređani nepravilno celom površinom zgrade, tako da je svaki pomalo pomeren u odnosu na uobičajeni vertikalni niz.

 

 

Takođe, njihova površina varira – u odnosu na površinu stana, veličina balkona se kreće između sedam i 35 kvadratnih metara. Oni najveći, čija površina odgovara veličini malog stana, naročito su impresivni.

 

 

Brojni balkoni podstiču stanare da provode vreme napolju i omogućuju da koriste spoljašnji prostor na način na koji do sada nije bilo moguće. Neke od terasa povezane su stepenicama, tako da vlasnici dupleks stanova sada mogu da se kreću sa jednog balkona na drugi bez ulaska unutra.

 

 

Formirajući zaštitni veo oko zgrade, terase pružaju i štit od prekomernog sunca, što je naročito značajno za Monpelje u kojem je 80% dana godišnje sunčano.

 

 

Zanimljivo je i rešenje da centralne prostorije namenjene za dnevni boravak budu otvorene prema balkonima, pa je Belo drvo idealan izbor za one koji uživaju u dobrom pogledu.

 

 

U tornju su smešteni i umetnička galerija, restoran, panoramski bar i kancelarije, a iza zgrade i park uz reku Lez.

 

 

Foto: Iwan Baan