PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Atina dobila prvu belu ulicu

  • Objavljeno:
  • 10.7.2018

U centru grčke prestonice, Atine, ulica Eolu prekrivena je inovativnim belim materijalom kako bi se smanjilo zagrevanje asfalta tokom sunčanih dana i time smanjila temperatura vazduha u gradu.

 

Inovativni materijal nazvan "CoolSeal" kreirala je kompanija "GuardTop". Materijal je sličan farbi i pomaže pri odbijanju sunčevih zraka od površine puta. Ovaj reflektivan sloj specijalno je dizajniran da popravi klimatske uslove, a prvi put je upotrebljen na ulicama Los Anđelesa sa velikim uspehom.

 

Bela ulica u Atini sa CoolSeal premazom

 

Testovi koji su vršeni u SAD su pokazali da "CoolSeal" može da snizi temperaturu asfalta i do 12 stepeni. Nakon što dejstvo ovog materijala bude testirano i na ulici u grčkoj prestonici, Atina bi mogla da dobije još dve bele ulice.

 

"CoolSeal se nanosi na asfalt poput konvencionalnih zaštitnih premaza kako bi se zaštitio i zadržao kvalitet i produžilo trajanje površinskog sloja. Za razliku od drugih premaza koji hlade površinu čiji se sastav bazira na polimerima, CoolSeal je asfaltna emulzija bazirana na vodi", navodi se na internet stranici proizvođača.

 

Bela ulica u Los Anđelesu

 

Jedan sloj materijala nanet na ulicu može da traje i do sedam godina, ali sve prednosti materijala dolaze i sa pozamašnom cenom koja iznosi oko 40.000 dolara po milji (1,6 kilometara).