PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Aškelonske kutije za muziku i ples

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Centar za muziku i ples koji se gradi u izraelskom gradu Aškelonu projektovan je s ciljem da istovremeno spaja i razdvaja dve funkcionalne celine.


"Kutijama", naslaganim po dizajnu francuske arhitekte Manuele Gautrand, namenski je podeljen prostor, tako da je na jednom krilu zgrade smešten Muzički konzervatorijum, a na drugom Baletska akademija i Škola plesa. Između njih nalaze se biblioteke, galerije, prostor za vežbu i odmor studenata… Tu je i velika pozorišna sala, kreirana za dnevne muzičke i plesne izvedbe i probe.

 

Prostran ulazni hol između dva glavna ulaza dizajniran je tako da razdvaja i spaja "muzički i plesni deo" zgrade, ističući njihovu fatalnu i večnu povezanost. Ulazni lobi takođe ima dvostruku ulogu – koristi se kao recepcija, ali i izložbeni prostor za postavke savremenih umetnika.

 

Zahvaljujući prelepoj bašti i panoramskom pogledu, krov ovog centra biće iskorišćen kao dodatni prostor za odmor i promociju studentskih radova. Fasadu zgrade, čiji se kraj izgradnje očekuje naredne godine, čine metalni paneli sa velikim, okruglim otvorima, kroz koje se ujedno može razgledati okolina.

 

Projekat za gradnju Centra za muziku i ples, vredan 15 miliona evra, inicirala je Kompanija za razvoj Aškelona 2011. godine.