PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

 

Arhitektonski glečer u Oslu

  • Objavljeno:
  • 21.2.2014

Umotana u snežno belu aluminijumsku fasadu skulpturalna zgrada Diloit (Deloitte) otvorila je svoja vrata u januaru 2014. godine. Jedan od trenutno najpoznatijih arhitektonskih biroa na svetu, Snoheta (Snøhetta) iz Osla, ostvario je još jedno remek delo savršene arhitekture. Zgrada je smeštena u poslovnom centru Osla poznatom kao Barkod (Barcode) među pet visokih kula različitog arhitektonskog stila.

 

Zgrada je uska, s fasadom od stakla, i gustim elementima. Arhitekte iz Snohete kažu da su inspiraciju dobili od glečera koji se odvaljuje od ledenog brega. Zato su je na početku zvali “Glečer”, ali je kasnije preovladalo ime Deloitte jer je u njoj smeštena ova poznata firma.

 

Zanimljivo je da su se tokom kopanja terena iznenada pojavili vikinški brodovi dugi 18 metara. Kako je mesto na kome se nalazi Barcode do XIX veka bilo pod vodom, pronađeno je oko 100 komada glinenih kanalizacionih cevi, čak i kineski porcelan.

 

 

Od kancelarija do zelene krovne terase

 

Na prva dva sprata smešteni su restorani i radnje. Od drugog do jedanaestog sprata kancelarije, a od dvanaestog do petnaestog konferencijske sale i kantina sa zelenom krovnom terasom.

 

Zgrada stoji na staklenom postamentu koji u prizemlju povezuje unutrašnju maloprodaju. Atrijum zgrade se dijagonalno uvrće tako da je pri vrhu izmešten u odnosu na prizemlje za 45 stepeni. Kroz njega ne samo što prodire dnevno svetlo već omogućava široke vizure prema fjordu koji je udaljen na svega  stotinak metara.

 

 

Unikatni fasadni elementi

 

Razvijeno je 650 aluminijumskih fasadih elemenata od kojih je 350 unikatno. Rukom rađeni oblici su u suštini isti samo su okrenuti upravno jedni na druge kako bi se izbeglo ponavljanje i dobilo razigrano platno. Ovaj sistem elemenata reflektuje u polje samo 23 odsto svetlosti a unosi 44 odsto.

 

“Želeli smo da aluminijum bude mat, kao sneg”, kaže glavni projetant Marijana Setre. Montažni elementi su optimizovani za maksimalne performanse s tri sloja stakla. Postojao je izazov da se eleminiše curenje kroz spojeve elemenata, ali je to rešeno uz pomoć predhodno instaliranih dihtunga koji pokrivaju svaku eventualnu naprslinu.

 

Gledajući osnovu prizemlja vide se prolazi u obliku krsta koji omogućavaju stanovnicima da kroz zgradu prolaze do drugog dela grada. Nešto slično je Snohetta uradila i na zgradi Opere gde stanovnici mogu u svim pravcima da pešače po krovu građevine. Slobodno se može reći da uzvik “Sloboda narodu!” u potpunosti odgovara Norvežanima.

 

 

Foto: mimoa.eu