PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Arhitektonski biser u Dubaiju

  • Objavljeno:
  • 26.2.2015

Nema lepšeg i važnijeg simbola od simbola Meseca i Sunca, jer nas njihova veza svetlo – tamno, dan – noć, pozitivno – negativno održava u ravnoteži. To je vidljivo i u najnovijem projektu koji će za pet godina biti izgrađen u Dubaiju – fascinantnoj kuli "Polumesec".

 

Posle tolikih fantastičnih građevina kojima nas Dubai neprestano iznenađuje i koje su izmaštane u najneverovatnijim stilovima, kula "Polumesec" je istinski biser arhitekture. Visoka je 33 spratova i smeštena u parku Za'abeel, nedaleko od pustinje koja okružuje grad.

 

Jeste li spremni da iskusite čari Australije, sa konekcijama 4 puta nedeljno iz Beograda preko Dohe za Melburn, Pert, Sidnej i Adelejd. #Australija #Promo #QatarAirways

Posted by Kuća stil on Friday, 18 March 2016

 

Projekat, koji u ovom trenutku čeka dozvolu za gradnju, ima dva glavna cilja. Prvi, da ukaže na povezanost sa islamskim narodima, i drugi - da pokaže dokle je stigao tehnološki i ekonomski razvoj Emirata – najmnogoljudnije od sedam zemalja Ujedinjenih Arapskih Emirata. A poznato je da je Dubai jedno od najpoznatijih mesta na svetu za ulaganje u tehnologiiju i arhitekturu.

 

"Glavni krivac" za ovu izuzetno dizajniranu građevinu je arhitektonska firma "Transparence House", koja svoje biroe ima u San Francisku, Los Anđelesu, Moskvi i Berlinu, tačnije Denis Krilov, Juri Pitomčev, Krista Molion i Dejvid Skot.

 

Kula "Polumesec" je smeštena na 220 hektara bivšeg čvorišta za industrijsko skladištenje. To je multifunkcionalna zgrada u kojoj će, kako turisti tako i lokalno stanovništvo, moći da koriste rekreativne aktivnosti i razne kulturne sadržaje. U njoj su smeštene kancelarije, hotel, stanovi i radnje za oko 50 hiljada stanovnika i 48 hiljada radnika.

 

Već je danas jasno da će kula sama po sebi postati atrakcija kao što su i mnoge druge kule u Dubaiju, zbog čega se čovek od ovih arhitektonskih grdosija ponekad uhvati za glavu. Ali, cilj je jasan: kula "Polumesec" će promeniti lice Emirata, privući i promovisati turizam, rekreaciju, nauku i kulturu zemlje.

 

 

Foto: luxuryestate.com