PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Arhitektonska kakofonija u filmskom parku Wanda

  • Objavljeno:
  • 29.1.2015

Kineski grad Vuhan koji se nalazi na istoku zemlje dobio je novu arhitektonsku zvezdu – fascinantan arhitektonski kompleks "Wuhan Central Cultural District" (Centralnog kulturnog okruga Vuhan) u okviru kojeg je nedavno otvoren i filmski park "Wanda" (Vanda).

 

Projekat ima za cilj da poveže šest kvartova grada koji broji 10 miliona stanovnika sa šest jezera Vuhana, a predviđa i izgradnju trgovinskih, stambenih i poslovnih zgrada i smešten je na obali jezera Šahu.

 

Zadatak da koncipira ovaj tematski park pripao je arhitektonskom birou "Stufish Entrtainment Architect" iz Londona, koji se bavi dizajniranjem koncertnih prostora (Lejdi Gage, Džonija Holideja, Pink Flojda, Cirque de Soleil, Eltona Džona, Olimpijske ceremonije).

 

Na 861 hiljada kvadrata podignuto je šest multidimenzionalnih bioskopa sa restoranima, maloprodajnim prostorima i drugim pogodnostima za posetioce. Inspiraciju za projekat našli su u čuvenim lokalnim zvonima iz dinastije Ču-Han koja podsećaju na košnice. Ove košnice su sličnih oblika, ali su podignute u različitim dimenzijama, zatim grupisane u jedan veliki blok.

 

Unutrar ovih građevina nalazi se 262 metara širok atrijum kroz koji prolazi pešačka ulica nazvana "Ulica zvona". Balkoni na zidovima atrijuma obeleženi su LED ekranima i tako programirani da prikazuju impresivan koreografski lajt šou. Zvona "Bianzond" stara su 2000 godina. Arhitekta Maćej Voronjecki za njih kaže da su oni "arhitektonska kakofonija – statičko kretanje koje izražava radost".

 

Ukupno 24 "zvona", svako talasastog oblika, pokriveno je sa 11 hiljada specijalno urađenih geometrijskih ploča aluminijuma zlatne boje, pokrivene su florougljeničnom bojom koja omogućava samočišćenje. Rezutat je isti kao kada voda spira neku površinu. U horizontalnim trakama debljine 10 centimetara smeštene su diode, obavijene oko zvona visokih 60 metara, što noću ambijent čini bajkovitim.

 

Projekat je neosporno ekstravagantan i odgovara načinu na koji se izražavaju ideje i vizuelni efekti u Kini, sve to uz pomoć poznatih kompanijama kao što su "Light & Magic"  ("Ratovi zvezda") i "Pixomondo"  ("Igre prestola").

 

Foto: Stufish