PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Arhitektonska čuda Seula

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Seul se od kraljevske prestonice dinastije Ji razvio u modernu i atraktivnu svetsku metropolu brzinom koja oduzima dah. Pomirivši strogu tradiciju i ubrzani napredak, glavni grad Južne Koreje postao je futuristički centar u kojem se smenjuju neboderi sa stambenim blokovima, šoping centrima, drevnim kućicama, muzejima i parkovima.

 

Novinari američke TV mreže CNN napravili su listu od 15 građevina koje su redefinisale tradicionalne tehnike gradnje i ubrzale tempo inovacija kroz ultra-moderan dizajn.


GT Istočna kula

Holandska arhitektonska kompanija "ArchitectenConsort" je izgradivši Istočnu kulu u Seulu povratila značaj konvencionalne arhitekture. Pomeranjem poda za najviše tri metra i generisanjem strukturalnih "talasa" visokih 46 metara stvorena je iluzija koja, kako ističu graditelji, ovaj neboder čini jedinstvenim. Kula, otvorena 2011. godine, nije samo optička varka, već održiva građevina koja je dizajnirana tako da omogućava primenu fleksibilnog energetskog plana.

Leeun: Samsungov muzej umetnosti

Arhitekte Mario Bota i Žan Nuvel osmislili su zajedno sa kolegama iz biroa OMA dizajn Leeum muzeja. To je bila retka prilika da trojica dizajnera različitog stvaralačkog opusa projektuju zgradu tako da se njihovi nacrti potpuno uklapaju jedan u drugi. Arhitekte iz OMA- otvorili su 2004. kompleks monumentalnim prostorom koji pokreće ljude iznad, ispod i unutar strukture. Za razliku od njih, Botin delikatan enterijer istakao je korejski stil uređenja, a Nuvelov otvoren pristup povratio fokus na umetnost.


Apartmani "Boutique Monaco"

"Visoke kule su pustinje ljudske interakcije", smatra Minsuk Čo, koji vodi arhitektonsku firmu “Mass Studies”. Ovaj problem prevaziđen je tako što su uglovi i sekcije pravougaone konstrukcije pomereni kako bi bio stvoren prostor za interakciju. Međutim, ta čvorišta ne pospešuju samo komunikaciju među stanarima, već im omogućavaju bolji pogled i više prirodnog svetla unutar kompleksa.

Incheon Tri-Bowl

Ova građevina je jedina na listi koja se nalazi van Seula – u Inčeonu. Zahvaljujući upadljivom dizajnu, za koji je bila zadužena kompanija "iArc", proglašena je kulturnim dobrom ubrzo nakon što je otvorena (2010). Zgrada je od južnokorejske prestonice udaljena sat vožnje, a u nju se ulazi preko mosta koji je postavljen iznad velikog bazena.


Galleria Department Store

UNStudio transformisao j ovu nekad neupadljivu fasadu u brilijantno svetlucavu površinu koja se stalno menja. Zgrada je prekrivena sa 4.330 staklnih diskova koji preko dana propuštaju sunčeve zrake, a noću svetle pomoći led svetiljki. Dinamičan niz boja privlači kupce i omogućava im dodatni užitak u luksuzu i raskoši. Enterijer zgrade, otvorene 2004. godine, je unapređen i osvetljen poput modne piste.


En Demeulemister

Kompanija "Mass Studies" je, sintetišući prirodno i veštačko, pomešala koncepte dizajna enterijera i eksterijera ove prodavnice. Talasasti entrijer stvara organske forme poput podzemne pećine, dok zaobljena fasada omogućava posetiocima da, dok je gledaju, vide susedne unutrašnje prostorije. Eksterijer zgrade izrađen je od jedinstvenog geotekstila i prekriven vertikalnim baštama.


Klub "Ananti"

Klub "Ananti" okružen je šumom površine 8.200 kvadratnih metara iod centra Seula je udaljen oko 30 minuta vožnje. Ova građevina, završena 2010, simulira svoju okolinu s ciljem da minimalizuje njen ekološki uticaj, tako da je njen veći deo smešten pod zemljom. Ploče od titanijuma i cinka postavljene su na ulazu u klub, dok paneli koji menjaju boju formiraju kulu, koristeći nove tehnologije sa elegancijom i stilom.


Univerzitetski kampus Ewha

U Studentski grad Ewha, koji je ugrađen u pejzaž, ulazi se kroz dinamičnu "dolinu" šetališta. Spektakularan ulaz istakao je značaj zelenog krova koji se izdiže iznad prostora za šetnju i odmor. Arhitekta Dominik Pero uneo je prirodno svetlo unutar kampusa uprkos tome što se nalazi ispod površine tla. To je učinio pomoću ogromnih ogledala, koja reflektuju i istovremeno mešaju svetlost različite jačine. Ova višenamenska univerzitetska zgrada, otvorena 2008, može se nazvati i štedljivom budući da je akumulirala 25 odsto više energije nego da je izgrađena po ustaljenim tehnikama gradnje.


Kulturni kompleks Kring Kumho

Kompanija "Unsangdong Architects" koristila je inovantan pristup gradnje ovog višenamenskog kompleksa. Njegove unutrašnje jedinice projektovane su tako da posreduju između kompanije i potrošača. Cilj je, naime, bio da se kroz arhitekturu kreira korporacioni identitet. Kompleks je otvoren 2008. godine.


Muzej umetnosti Univerziteta u Seulu

Holandska kompanija OMA dizajnirala je 2005. Muzej umetnosti tako da tlo dodiruje samo preko uskog, centralnog betonskog jezgra. Zgrada se, naime, oslanja na masivnu čeličnu kontrukciju koja lebdi iznad brda na kojem je izgrađena. Eksterijer muzeja prati topografiju terena, omogućavajući slobodbu cirkulaciju u međuprostoru. Enterijer sledi isti koncept, spajajući sve prostorije u centralno jezgro, odnosno atrijum sa spiralnim stepeništem.


Kuća-knjiga Hangil – Umetnički kompleks Heyri

Ovaj višenamenski kompleks osmislila je kompanija "ShoP Architects" 2004. godine. Njegov dizajn zasnovan je na ideji o stazama unutar Umetničke doline Heyri, zahvaljujući kojima zgrada deluje kao produžetak pejzaža. Talasast krov, koji čine naborane drvene daske iznad izložbenog prostora, pojačava besprekornu vezu između strukture i prostora koji je okružuje.


Kuća koja lebdi

Južnokorejski arhitekta Hjun-jun Jo projektovao je kuću koja izgleda kao da lebdi iznad reke Han. Kuća je, naime, izdignuta pomoću stubova kako bi se dobio bolji pogled na reku. Terasa, široka metar, okružuje je sa sve četiri strane, čineći je većom nego što zaista jeste. Poput tradicionalnih južnokorejskih kuća, i ova je prekrivena crnim betonskim pločicama.


Butik Filipa Lima

Prodavnicu Filipa Lima u Seulu dizajnirala je kompanija "Leong Leong" 2009. godine, eksperimentišući sa manipulativnim površinama. Ispupčane, konusne forme postepeno erodiraju u sazvežđe mesinganih zvezda, dok pločice od riblje krljušti uokviruju strukturalne elemente. Enterijer je obložen ogledalima, tako da se kupci mogu ogledati u njima iz različitih uglova.


Dongdaemun Design Park & Plaza

U želji da Dongdaemun pretvore u novi modni azijski centar, južnokorejske vlasti pozvale su arhitektu Zahu Hadid da konstruiše novi muzej posvećen dizajnu, biblioteku, edukativno postrojenje i izložbeni prostor. U toku je izgradnja ovog kompleksa, fluidnog oblika, koji je odlično uklopljen u sredinu koja ga okružuje. Povezujući park sa trgom, Zaha Hadid je pokušala da promoviše interkaciju među ljudima.


Centar moći Gwanggyo

U pokušaju da pronađe rešenje za prenaseljene gradove, holandska kompanija MVRDV osmislila je zajedno sa britanskim inženjerima iz "Arupa" održivi vertikalni grad sa zelenim terasama. Gradnja ovog novog, malog grada, udaljenog 35 kilometara južno od Seula, još nije počela. Gledano izdaleka, Centar moći više podseća na brdovit predeo nego na veoma složenu arhitektonsku konstrukciju u kojoj će stanovati oko 77.000 ljudi. Unutar tih kupolastih građevina, na površini od 200.000 kvadratnih metara biće smeštene stambene jedinice, dok će 48.000 kvadratnih metara biti izgrađen kancelarijski prostor. Zelene površine, koje čine osnovu centra, takođe će se prostirati na 200.000 kvadratnih metara.