PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Amazon pod kupolama: Novo sedište internet giganta

  • Objavljeno:
  • 21.1.2015

Sijetl polako postaje grad "Amazona". U toku je izgradnja tri futurističke bio-kupole, nebodera, kao i niz drugih poslovnih objekata giganta onlajn trgovine širom ovog američkog grada. 

 

Za razliku od kompanija "Microsoft" i "Nintendo", "Amazon" izlazi iz predgrađa i svoje sedište gradi u samom centru Sijetla. Globalno predstavništvo najveće internet prodavnice trenutno je smešteno u 14 zgrada Saut Lejk Junionu na obodu grada. Prema planu arhitektonske kompanije "NBBJ", novi kompleks će biti izgrađen u centru, u 7. aveniji, na površini od 306.500 kvadratnih metara. Buduće sedište "Amazona" činiće tri nebodera od 38 spratova i dve poslovne zgrade između kojih će se nalaziti tri staklene kupole okružene javnim parkovima i biciklističkim stazama. 

 

 

Krajem prošle godine, "Amazon" je vlastima Sijetla ponudio još jedan projekat – novi poslovni kompleks od 77.500 kvadratnih metara severno od centra grada. Plan obuhvata dve poslovne zgrade od 24 i sedam spratova, prizemnu jedinicu u kojoj će biti smeštena prodavnica, kao i podzemni parking prostor za 778 automobila. 

 

Ceo kompleks nalik je velikoj staklenoj bašti. Ideja je da se stvori mikro-klima koja će se razlikovati od enterijera drugih kompanija. Više od 1.800 radnika, koji će biti zaposleni u futurističkim bio-kupolama, visokim 30 metara, biće okruženi tropskim biljkama, drvećem, vertikalnim baštama, visećim vrtovima i cvetnim žbunjem.

 

 "Naš cilj je da zaposleni uživaju u prirodi dok rade. Želimo da stvorimo ambijent koji asocira na prvobitno prirodno okruženje ljudi", objašnjavaju američke arhitekte.

 

 

Kupole će biti izgrađene preko puta računarskog centra, u kojem će hiljade kompjutera procesuirati zahteve miliona klijenata "Amazona". Smešteni na jednom mestu, računari će generisati veliku količinu toplote, koja će biti iskorišćena za zagrevanje kupola. Akumulirana toplota transferovaće se u zgradu sedišta kompanije putem podzemne mreže cevi napunjenih vodom. Dok bude prolazila kroz centar, voda će se grejati i potom prenositi do kupola. 

 

Prema prvim procenama inženjera, toplota generisana u računarskom centru biće više nego dovoljna da zagreje buduće sedište "Amazona", pa će se mreža cevi najverovatnije proširiti i na susedne objekte omogućavajući im tako besplatno grejanje.

 

I kompanija "Apple" započela je izgradnju novog centra u Kupertinu u Kaliforniji. Pogledajte kako će izgledati poslovni kompleks, urađen po projektu britanskog arhitekte Normana Fostera.

 

 

 

 

Foto: NBBJ