PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ajfelov toranj dobija zaštitni zid visine 2,5 metra

  • Objavljeno:
  • 18.9.2017

Zaštitni znak Pariza, Ajfelov toranj, dobiće neprobojni stakleni zaštitni zid kako bi se jedan od simbola francuske prestonice zaštitio od terorističkih pretnji.

 

Radovi na neprobojnoj ogradi oko prostora koji okružuje Ajfelovu kulu bi trebalo da počnu danas, a gradiće se po planovima austrijskog arhitekte Ditmara Fajthingera. Procenjuje se da će gradnja zida visine 2.5 metra i betonskih zidova trajati pola godine.

 

Troškovi izgradnje zida iznose 20 miliona evra i trebalo bi da budu finansirani povećanom cenom karte za ulazak na Ajfelov toranj.

 


   Skriveni stan na vrhu Ajfelovog tornja

   Dugo je stan na vrhu Ajfelove kule bio skriven od očiju javnosti, a mnogi nisu znali ni da postoji.      Danas, međutim, možemo da zavirimo u unutrašnjost skrivenog stana sa najlepšim pogledom u      "gradu svetlosti". 


 

Fajhtinger kaže da će pokušati da ograđivanje Ajfelovog tornja bude što diskretnije. "Izabrali smo visokotransparentno, za metke neprobojno staklo, debljine od 70 milimetara, kako bismo ostavili otvoren pogled", objašnjava Fajhtinger. 

 

Iako shvataju potrebu za obezbeđivanjem ove znamenitosti, neki članovi gradskog veća strahuju da se čuveni toranj ne pretvori u "tvrđavu" i upozoravaju da nove bezbednosne mere ne bi trebalo da promene arhitektonski izgled okoline kule.

 

 "Svi radovi na obezbeđivanju Ajfelove kule vrše se u saradnji sa Udruženjem arhitekata Francuske, kako bi se zid što bolje uklopio u četvrt", ističe zvaničnik gradske uprave zadužen za turizam, Žan Fransoa Marten.

 

Stakleni zid neće biti jedina novina – i saobraćaj oko Ajfelove kule biće potpuno reorganizovan, pri čemu će biti uspostavljen bezbednosni pojas, u saradnji sa policijskom upravom, navodi Parizjen.

 

Najnovije projekte i vesti iz ove oblasti čitajte u rubrici ARHITEKTURA