PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 impresivnih građevina koje prkose gravitaciji

  • Objavljeno:
  • 25.5.2018

Čuvena izreka "forma prati funkciju" izgleda da gubi na popularnosti. Arhitekti su rešili da testiraju granice arhitekture, a najbolji način da pokažu svo svoje umeće je da kreiraju građevinu za koju se svi pitaju kako uopšte stoji.

 

Zahvaljujući kreativnim umovima arhitekata poput Santjaga Kalartave ili Žana Nuvela, svet je dobio impresivna zdanja koja pomeraju granice tradicionalne arhitekture.

 

CCTV, Peking, Kina

 

Umesto da se nadmeću u trci za najvišu građevinu, arhitekti renomirane arhitektonske kompanije "OMA" odlučili su da kreiraju za Kinesku centralnu televiziju (CCTV) zbilja spektakularno trodimenzionalno zdanje koje se uzdiže 234 metra u visinu i kulminira u 75 metara dugačku horizontalnu strukturu koja stoji bez potpore.

 

 

Hypo Alpe-Adria banka, Udine, Italija

 

Arhitekti firme "Morphosis Architects" nakrivili su celu zgradu Hypo Alpe-Adria banke u Italiji za 14 stepeni kako bi gornji spratovi pravili prirodan hlad nižim, i na taj način postigli znatnu uštedu energije koja bi se utrošila za hlađenje prostorija.

 

 

One Central Park, Sidnej, Australija

 

Francuski arhitekta Žan Nuvel kreirao je spektakulatan par nebodera u Sidneju, na čijim se fasadama, visokim 84 i 117 metara, nalazi najviša vertikalna bašta na svetu.

 

 

Museum of Tomorrow, Rio de Žaneiro, Brazil

 

Trenutno najposećeniji muzej u Brazilu – "Museum of Tomorrow", projektovao je čuveni arhitekta Santjago Kalatrava. Smešten je u Rio de Žaneiru, a samo u prvoj godini kada je otvoren – 2015, posetilo ga je skoro 1,5 milion ljudi.

 

 

Cube Houses, Roterdam, Holandija

 

Neobični objekti "Cube Houses", postavljeni na heksagonalne stubove, kao da se svim silama udruženo bore protiv zemljine teže. Dizajn 38 domova osmislio je arhitekta Piet Blom s namerom da kreira varošicu unutar grada.

 

 

Balancing Barn, Torington, Engleska

 

Kuća koja balansira na nasipu kraj malog jezera u engleskom gradiću Torington je nešto što se ne viđa svaki dan! Gledano spreda, ona izgleda potpuno obično, ali njen drugi kraj – 30 metara dalje, lebdi čak 15 metara iznad zemlje bez ikakve potpore. Ovaj nagrađivani dizajn kuće osmislila je arhitektonska kompanija "MVRDV".

 

 

Muzej MARTa Herford, Herford, Nemačka

 

Muzej savremene umetnosti u nemačkom gradu Herfotdu ima jedinstven izvitoperen izgled a njegovoj čudnovatosti doprinosi i skulptura repera Tupak Šakura na samom ulazu u muzej.