PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

15 najčudnijih zgrada na svetu

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Arhitektura vas može zadiviti na mnogo načina. Postoje građevine čija vas lepota ostavlja bez daha, kao i one koje izgledaju čudno, a ponekad i smešno. Te strukture izazivaju vas da ih sagledate iz više uglova, a mi vam predstavljamo 15 najčudnijih od njih.


Zgrada koja pleše – Prag, Češka

 

 

"Zgradu koja pleše" projektovali su Vlado Milunić i Frenk Geri. Prvobitno je nazvana "Fred i Džindžer", po filmskom plesnom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžeru. Građani su joj, međutim, nadenuli drugačije nadimke, među kojima se u svakodnevnom govoru najčešće koristi "Pijana kuća". Građena je od 1994. do 1996. godine na Vltavi, na mestu zgrade koja je uništena tokom bombardovanja Praga 1945. Njen neobični izgled isprva je izazivao kontroverzne reakcije i mišljenja ne samo stručne javnosti, već i lokalnog stanovništva. Tadašnji češki predsednik Vaclav Havel, koji je od detinjstva živeo u susednoj zgradi, podržao je njenu gradnju, u nadi da će postati središte kulturnih zbivanja. I nije pogrešio – danas je Prag čuven, između ostalog, i po njoj. Na krovu kuće se nalazi francuski restoran "Praški biser" (La perle de Prague), sa pogledom na grad, dok ispod su smeštene brojne poslovnice međunarodnih kompanija, tako da planovi o njenom pretvaranju u kulturni centar nisu ostvareni. Češka narodna banka izdala je 2005. izdala zlatni kovani novčić sa motivom "Zgrade koja pleše", u sklopu serije "10 vekova arhitekture".


Vijugasta kuća – Sopot, Poljska


 

"Vijugasta kuća" izgrađena je po dizajnu studija "Šotinski i Zaleski" 2004. godine u Sopotu. Zaleski je inspiraciju za ovu neobičnu građevinu našao listajući dečje slikovnice. Pojedini je opisuju kao "umornu" zgradu, dok drugima deluje kao da se topi. Ova kuća je nezaobilazno turističko mesto, pa zato i ne čudi podatak da važi za najfotografisaniju građevinu u Poljskoj. U ovoj trospratnici se nalaze pabovi, restorani i nekoliko prodavnica.

Telo-muzej – Holandija

 

 

Ogromno ljudsko telo - muzej je nesumnjivo jedan od najčudnijih u Holandiji. Nalazi se u blizini autoputa koji povezuje Amsterdam i Hag, a otvorila ju je holandska kraljica Beatriks 2008. godine. Zgradu zapravo čini 35 metara visoka transparentna struktura koja oslikava portret čoveka u sedećem položaju. Unutar nje korišćen je fiberglas, kako bi što realnije bila prikazana unutrašnjost ljudskog tela i njegove funkcije. Poseta ovom neobičnom muzeju pre svega predstavlja edukativno putovanje tokom kojeg, između ostalog, možete saznati zašto spavamo i šta se dešava kada kijamo. Šetnja kroz zgradu, visoku sedam spratova, počinje u džinovskom kolenu do kojeg posetioci stižu liftom. Prvi pokret koji se prikazuje je savijanje i opuštanje kolena, odnosno kako se pomeraju mišići i vezivna tkiva. Na višim nivoima smeštena su 5D pozorišta u kojima se prikazuju pokreti organa. Najpopularniji su pozorište srca i predstava mozga.Svi delovi tela predstavljeni su u realnom obliku i boji, a ono što posetu muzeju čini dodatno neobičnom jesu specifični zvuci organa, koji se čuju tokom čitave šetnje zgradom.

Zgrada-korpa – Ohajo, SAD

 

 

Ova zgrada je zapravo sedište kompanije "Longaberger" i predstavlja repliku njene čuvene potrošačke korpe, uvećane 160 puta. Posebno je zanimljivo gledati je noću pošto se osvetle prozori, koji predstavljaju rupe na korpi. Ideja o zgradi u obliku korpe potekla je od osnivača kompanije Dejva Longabergera. Ubrzo po izgradnji postala je simbol kompanije i jedna od najpopularnijih poslovnih zgrada na svetu. Na posletku, to je i najveća korpa na planeti.

Wonderworks – Pidžin fordž, SAD

 

 

Ovaj muzej je jedna od brojnih atrakcija Tenesija. U njoj su smešteni različiti interaktivni moduli iz oblasti fizike, astronomije i matematike, koji su podjednako zanimljivi i deci i odraslima. Ipak, ova zgrada je znatno više od muzeja i atrakcije. Njen spoljašnji izgled – struktura postavljena naglavačke - ostaviće vas bez daha.

Kuća-rupa – Hjuston, SAD

 Stanovnici Hjustona bili su zapanjeni kada su u leto 2005. videli posledice jakog tornada koji je protutnjala kroz njihov grad. Naime, oluja je prošla kroz jednu kuću, a jak vrtložni vetar napravio rupu koja, samo naizgled, deluje kao horizontalni dimnjak. Rupa, kasnije ukrašena grafitima, može se jasno videti na prednjem delu kuće. Den Havel i Din Rak napravili su od nje javno umetničko delo. Reč je o jedinstvenom arhitektonskom projektu "Inverzija", čija je neobična optička ilizuja privukla mnoge posetioce ne samo iz SAD, već i iz sveta.


House Attack – Beč, Austrija

 Ugledni austrijski umetnik Ervin Vurm napravio je 2008. godine "House attack" – instalaciju kuće koja visi naglavačke sa Muzeja modern umetnosti. Prema njemu, ovo delo simboliše porodice koje se svakodnevno suočavaju sa problemima i izazovima. Tehnički gledano, Vurmov cilj bio je da inspiriše kolege širom sveta da izađu iz ustaljenih granica i prošire svoje svaralačke vidike. Jer, za njega sve može biti skulptura, pa čak i akcije, instrukcije i misli. On je zapravo jedan od onih umetnika koji jednostavan koncept deformiše do te mere da zavara i pogled i um.
 

Hotel "Markes de Riskal" – Elciego, Španija

 Hotel "Markes de Riskal" napravljen je po dizajnu Frenka Gerija, jednog od najuspešnijih američkih arhitekata svih vremena. Izgrađen je u oblasti gde je vinogradarstvo tradicija, sa ciljem da privuče turiste. Umesto da ga uklopi u postojeću sredinu, Geri je svoju građevinu istakao svojom neobičnim izgledom. Strukturu čine elementi od čelika prekriveni ogromnim panelima od titanijuma, zlata i čelika. Svaka soba u ovom hotelu je različita i ima pogled na vinograd, tako da boravak u njoj predstavlja jedinstveno zadovoljstvo.

Zamagljena zgrada - Iverdon le Ben, Švajcarska

 Smešten u blizini Nešatelskog jezera u Iverdon le Benu, ovaj hotel je izgrađen kao izložbeni paviljon Švajcarskog sajma 2002. godine. Savremeni meteorološki sistem prati smenu klimatskih promena temperature, vlažnosti, brzine i pravca vetra i te podatke šalje centralnom kompjuteru koji reguliše pritisak vode koja stvara izmaglicu. Odmah po ulasku u "maglu" nestaju svi vizuelni i zvučni elementi, ostavljajući optičku "belu buku" pulsirajućih mlaznica.

Pansioni Erante - Čile

 Ova jedinstevna struktura je samo naizgled deluje kao trošna građevina koja će se svakog trenutka srušiti. Većina gostiju isprva misli da su je oblikovali uragan ili zemljotres, pa njene nagnute površine predstavljaju uočljivu turističku atrakciju.


Unija nacionalnih arhitekata – Bukurešt, Rumunija

 Struktura ovog neobičnog zdanja, smeštenog u Bukureštu, kombinuje staru gradnju koja se nadovezuje na restaurisanu modernu staklenu zgradu. Izgrađena u drugoj polovini 19. veka za političare, brzo je postala sedište intelektualne elite tog vremena. Zgrada je tokom antikomunističke revolucije 1989. godine uništena u požaru. Iako oronula, narednih deset godina predstavljala je simbol demokratske pobede, da bi je kasnije preuredile najbolje rumunske arhitekte.


Kapsule za stanovanje – Hertogenboš, Holandija

 Bolvoningen u holandskom gradu Hertogenbošu projektovan je 1970-ih kao eksperimentalna gradnja. Idejni tvorac ovih neuobičajenih kapsula za stanovanje je poznati arhitekta Dries Kreij Kamp. Kuće nalik ogromnim loptama za golf bile su veliki zalog za to vreme ne samo zbog svog izgleda, već i zbog unutrašnjeg rasporeda. Kupatilo i toalet smešteni su u centru "lopte", dnevni boravak na spratu, a spavaća soba u prizemlju. Prednosti stanovanja u kapsuli, prečnika 5,5 metra, su velike – lako se održavaju i štede energiju. Takođe, mogu se brzo spakovati i transportovati.


Nakagin toranj sa kapsulama – Tokio, Japan

 Ova zgrada, izgrađena 1972. godine po projektu arhitekte Kiša Kurokave, predstavlja primer japanskog metabolizma, koncepta koji prevazilazi tradicionalne forme, pokušavajući da prilagodi razvoj društva sa fleksibilnim i proširenim strukturama. Građevinu čine dva povezana tornja sa izolovanim jedinicama – kapsulama, koje se koriste kao životni i radni prostor. Kapsule se mogu spajati radi povećanja upotrebljive površine, ali i odvajati od strukture. Stanovnici Tokija složili su se 2007. da se sruši Nakagin toranj i da se na njegovom mestu izgradi veći. Planovi su u izradi, a izgradnja je odložena zbog globalne finansijske krize.


Hotel Tianzi – Hebei, Kina

 Hotel Tianzi je odmah po izgradnji (2000-01) ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća zgrada-slika na svetu. Građevina, visoka 41,6 metra, predstavlja Fu Lu Šou, božanstvo koje donosi sreću, prosperitet i dugovečnost. Zvanično ime hotela je Tianzi, ali ga lokalno stanovništvo zove i Carski hotel i Hotel sina neba.


Hotel Intel – Zandam, Holandija

 Zandam je prvi evropski grad u kojem je otvoren Mekdonalds, ali i hotel sa naslaganim tradicionalnim kućama. Ova 12-spratnica, koju su projektovale holandske arhitekte iz WAM-a, glavno je arhitektonsko delo kojim je obnovljen centar grada. Istovremeno, vodilo se računa i o očuvanju tradicije, pa je fasada hotela urađena u stilu starih zandamskih kuća. Inovantan dizajn hotela prati i njegov concept: kuća od kuće pre nego kutija. Hotel je otvoren 2010. godine, a u njegovu izgradnju je uloženo 15 miliona evra.