PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

12 zadivljujućih mostova za životinje

  • Objavljeno:
  • 1.2.2018

Poznati i kao ekodukti, ovi fantastični mostovi širom sveta čuvaju živote divljih životinja čija staništa presecaju prometne saobraćajnice.

 

Nadzemni i podzemni prelazi pomažu životinjama da na siguran način pređu puteve i nastave kretanje po svom prirodnom staništu, koje bi inače bilo podeljeno zaštitnim ogradama.

 

Prvi mostovi za životinje izgrađeni su u Francuskoj još tokom 50-ih godina prošlog veka. Zapravo, cela Evropa se može pohvaliti kao lider na ovom polju, ali u poslednjih 30 godina Kanada i SAD konstantno povećavaju broj ekodukta u svojim zemljama.

 

Samo u Holandiji postoji 66 ovakvih mostova koji štite populaciju jazavaca, veprova i jelena. U ovoj zemlji se nalazi i najduži most za životinje na svetu. Ekodukt "Natuurbrug Zanderij Crailoo" je dugačak 600 metara i prostire se preko pruge, reke, poslovnog i sportskog kompleksa.

 

I dok je većina ovakvih prelaza namenjena krupnijim životinjama, jedan primer pokazao je kako životinjski mostovi mogu da posluže i drugim vrstama. Na Božićnom ostrvu u Australiji, jedan most pomogao je da 50 miliona crvenih kraba nastavi svoju migraciju preko prometne saobraćajnice.

 

1. Nemačka

 

 

2.  Montana, SAD

 

 

3. Holandija

 

 

4. Nemačka 

 

 

5.  Singapur 

 

 

6. Holandija 

 

 

7. Belgija

 

 

8. Nemačka

 

 

9. Nju Džerzi, SAD

 

 

10. Holandija (Natuurbrug Zanderij Crailoo)

 

 

11. Božićno Ostrvo, Australija

 

 

12. Finska