PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kongresni centar u "evropskom trouglu"

  • Objavljeno:
  • 6.4.2015

Francuski grad Kale oduvek je bilo užurbano mesto zahvaljujući velikim turističkim brodovima i transportu tankera koji svakodnevno ulaze i izlaze iz njegove luke. Zato se i očekivalo da dobije odgovarajući kongresni centar smešten na idealnom mestu, u "evropskom trouglu": Pariz – London - Brisel, ali i između železničke stanice za vozove velikih brzina i obližnjeg aerodroma Kale – Denkerk.

 

Stoga nema sumnje da će budući Kongresni i zabavni centar biti idealan za održavanje lokalnih, nacionalnih i svetskih manifestacija tokom cele godine. I sam projekat je koncipiran tako sve bude na dohvat ruke, pa je u okviru njega smešten hotel, a veliki značaj je dat i prilazu zgradi zahvaljujući, pre svega, prozračnosti same građevine i njegovom specifičnom osvetljenju.

 

 

Inspirisan delovima obalskog života, eksterijer ovog centra je reminiscencija na nautički dizajn, dok sama unutrašnjost podseća na nežno kretanje morskih talasa. Dizajn centra je čvrsta savremena arhitektura u odnosu na istorijsku arhitekturu grada. Gledajući projekat odozgo, liči na lanac naslaganih prstenova, kao kada gledamo sliku naše galaksije Mlečni put s planetama na njihovim orbitama.

 

 

Na parceli od 18 000 kvarata, na samoj obali mora, francuski biroi "Arte - Charpentier Architects", "Rabot Dutilleul Partnerships" i "Abciss-Arschitects" iz Kalea, projektovali su ambiciozan program kružnih linija čiji se oblik može porediti sa spiralom. Građevina je okrenuta Severnom moru s jedne, kao i gradskim znamenitostima kao što su luka Rizbon, Svetionik, Osmatračnica i Skupština grada s druge strane.

 

 

Kongresni centar se sastoji od plenarne sale, odborničkih sala, restorana, logističkih, tehničkih i izložbenih prostora. Zabavni prostor sadrži kancelarijske sale koje mogu da prime 3530 osoba, konferencijskih sala (2500), prostora za boks (2 000), revijskog prostora sa 500 mesta, pozorišta sa 850 mesta i ostalog zajedničkog prostora koji će biti ujedno i izložbeni prostor.

 

Foto: Arte Charpentier Architectes