PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zidni sat od papira

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Ukoliko niste ljubitelj antikviteta, a ipak volite retro stil, ovaj sat idealan za vas. Zato, nemojte da bacate stare novine, već od njih napravite zidni sat za dom.

 

Za izradu ovog jedinstvenog sata potrebno vam je:

- 24 lista isčupanih iz starih magazina, dnevne štampe, ukrasnog papira itd. (neophodno je da svi budu istih dimenzija)

- olovka kojom ćete uviti papir

- makaze

- bezbojni selotejp

- dugačka igla

- konac

- dva CD-a ili dva bezbojna plastična kruga iz kutije sa kompakt diskovima

- karton isečen u obliku kruga sa rupom u sredini

- mehanizam za sat sa baterijom

 

Najpre 24 lista papira uvijte u tubu. To ćete najlakše uraditi pomoću olovke koju ćete obmotati papir. Zatim zalepite krajeve tuba bezbojnim selotejpom.

 

Presavijte svaku tubu na otprilike jednoj trećini njene dužine. Iglom probušite tube i provucite konac, tako da ih nanižete jednu na drugu u obliku kruga. Boja konca nije važna, jer se on i ne vidi. Ponovo provucite konac kroz prvu tubu, vezujući "čvor" kako biste učvrstili strukturu, ali nemojte ga stezati previše.

 

Zatim postavite jedan CD tako da rupa bude na sredini papirne konstrukcije. Ovaj CD se nalazi na poleđini sata, pa pre nego što mu odredite mesto i na njega namestite mehanizam izaberite koju ćete stranu izabrati za prednju.

 

S druge, prednje, strane postavite drugi CD, a na njega karton u obliku kruga. Ovaj deo je neophodan jer drži sve ostale i omogućava da se postavi navrtanj. Na kraju dodajte kazaljke i okačite sat na zid.