PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Sjajni trikovi koji će rashladiti dom tokom tropskih dana i bez klima uređaja

  • Objavljeno:
  • 21.6.2021

Tropske dane najčešće rashlađujemo uz pomoć klima uređaja jer su najbrži i najefikasniji način, ali sve češće zapostavljamo trikove koji mogu biti izuzetno korisni i učinkoviti tokom celog leta.

 

Otkrivamo vam kako možete obezbediti niže temperature i prijatniju klimu u vašem domu tokom celog leta čak i bez klima uređaja, i to uz nekoliko trikova koje lako i brzo možete primeniti u svakom prostoru.

 

1. Tamne zavese pošaljite na odmor

 

Tamne zavese zaista deluju elegantno i sve su traženije na tržištu, ali isto tako igraju značajnu ulogu u privlačenju toplote. Stoga počnite upravo od ovog detalja i letnju sezonu obeležite zavesama svetlijih boja i lakših materijala.

 

2. Pokrivači za nameštaj od kože ili pliša

 

Nameštaj od pliša ili kože nije najbolji saveznik u borbi protiv toplote, ali i za to postoji rešenje.Tokom letnjih meseci možete ih prekriti nekim prekrivačima od laganijeg materijala i tako sprečiti njihovo uobičajenoprivlačenje i emitovanje toplote.

 

 

3. Letnja pauza i za tepihe od vune ili krzna

 

Ako u vašem stanu ili kući imate tepihe od vune ili krzna, postarajte se da ih tokom letnjeg perioda izbacite iz soba jer će vam to obezbediti prijatniji svakodnevni boravak u prostorijama.

 

 4. Birajte svetlije nijanse zidova

 

Ako planirate da menjate boju zidova, odlučite se za svetlije nijanse koje će manje privlačiti toplotu, a samim tim biti prijatnije tokom najvrelijih dana.

 

 

5. Provetravanje stana tokom noći ili ujutru

 

Provetravanje je vrlo važno, ali vodite račina kada to radite. Provetravajte prostorije u toku noći ili rano ujutru. Ako to uradite dok je sunce u svom punom jeku, samo ćete zagrejati čitav prostor.

 

 

6. Očistite klima uređaj

 

Ukoliko se klima uređaji ne koriste nekoliko meseci, oni postanu pravi sakupljači prašine. Potrudite se da očistite filtere pre upotrebe, jer u suprotnom zaprljana klima neće raditi dobro i neće dozvoliti hladnom vazduhu da ulazi.

 

 7. Birajte štedljive sijalice

 

O sijalicama kao emiterima toplote većina uopšte ne razmišlja, ali sijalice mogu izuzetno da zagreju prostoriju, pa ih zato zamenite sa onim štedljivim. Osim što će se prostor manje zagrevati i računi za struju će biti nešto manji.

 

 

Foto: Pexels & Pixabay