PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Saveti za održavanje tepiha različitih vrsta

  • Objavljeno:
  • 18.4.2018

Tepisi ukrašavaju naš dom, čine ga lepšim, toplijim i prijatnijim. Osim toga, oni štite i parket. Ipak, kako bi vas oni dugo služili neophodno je da s vremena na vreme, u zavisnosti od vrste tepiha, odradite čišćenje tepiha. Redovno održavanje tepiha će produžiti njegov životni vek, a ovde saznajte i kako to da učinite.

 

Redovno usisavanje - preventivno čišćenje

 

Kako bi vaš tepih bio dugovečan, neophodno je da održavate redovno opšte stanje tepiha, tako što ćete redovno usisavati. Potrebno je redovno uklanjati prašinu i prljavštinu sa tepiha, jer se u njemu skupljaju mnoge bakterije ukoliko se prljavština ne čisti. Usisvači sa hepa filterom su odlični za kvalitetno čišćenje tepiha, jer imaju veliu usisnu moć i mogu da izvuku veliku količinu prašine iz tepiha.

 

Ovo je navika koju je dobro uneti u svakodnevni život, jer će tako vazduh u vašoj kući biti čistiji, a vaš tepih dugotrajniji. U zavisnosti od toga koju vrstu tepiha imate, usisavanje će biti potrebno češće ili manje učestalo. Deblji tepisi i čupavi tepisi zahtevaju češće održavanje.

 

Kako bi se što manje prljavštine unosilo u kuću, ispred ulaznih vrata postavite otirač. Kada se dogodi da se tepih ufleka nečim, najveći spas je u tome da fleku odmah sanirate, da ne čekate da se ona osuši i skori.

 

 

1. Vuneni tepih

 

Ako vunene tepihe čistite i održavate redovno, oni će duže vremena izgledati kao novi, jer su veoma kvalitetni. Vuneni tepisi su čvrsti, pomalo peckaju zbog svog vunenog sastava, a na dodir su grubi. Neki vuneni tepisi se mogu prati u mašini. Kako biste saznali da li je to slučaj sa vašim tepihom, pogledajte upustvo na etiketi.

 

Kada isflekate tepih, koristite blage smese kako biste očistili fleku, da ne bi došlo do oštećenja tepiha. Nemojte ribati tepih, već tapkajte, kako bi peškir upio sve. Budite pažljivi sa deterdžentom, jer prevelika količina može da ošteti strukturu tepiha. Kada završite čišćenje, uverite se da ste svu penu očistili iz tepiha.

 

Ako vam vuneni tepih stoji urolan u prostoriji, kupite preparate za zaštitu od moljaca, kako tepih ne bi propao. Preparati su uglavnom prijatnog mirisa, pa ne morate da brinete da će se tepih neprijatno osećati.

 

 

2. Čupavi tepih

 

Čupavi tepisi su postali veoma popularni pre nekoliko godina, a sada ih možemo videti u skoro svakom domu, jer idu uz mnogo stilova. Klasični stilovi, retro stilovi, ali i moderni i minimalistički stilovi mogu se uklopiti sa čupavim tepihom.

 

Ipak, oni nisu baš laki za održavanje, jer se prašina i prljavština zapetljaju u rese.

 

U zavisnosti od toga od kog je materijala vaš čupavi tepih, njegovo održavanje će biti teže ili lakše. Vuneni čupavi tepisi moraju veoma pažljivo da se tretiraju, dok sintetički čupavi tepisi su lakši za održavanje, jer imaju antibakterijska vlakna u sebi.

 

Najbolje je da ga istresete pre čišćenja, a suvo pranje je najbolje odraditi granulama koje su specijalno napravljene za ovu vrstu tepiha, uzimajući u obzir njegova osetljiva svojstva. Sredstvo stoji nekoliko minuta, pa se nakon toga usisa. Osim ovoga, najviše prljavštine i bakterija će se izvući uz pomoć parnog čistača, jer on prolazi duboko u pore tepiha.

 

 

3. Persijski tepih

 

Persijski tepisi su poznati kao visoko kvalitetni tepisi, koji su ukrašavali domove više generacija jedne porodice. Ipak, persijski tepisi su malo osetljiviji nego drugi tepisi, pa je potrebno da se o njima vodi malo više računa.

 

Klasično čišćenje koje smo gore naveli se podrazumeva, a osim toga, s vremena na vreme potrebno ga je očistiti i sa druge strane, kako bi se uklonila nečistoća. Čišćenje persijskog tepiha najbolje je odraditi običnom metlom, jer će se tako njegova dugotrajnost čuvati. Važno je da ne koristite usisivače sa rotirajućim četkama, kako ne bi došlo do oštećena tepiha.

 

Nekada se persijski tepih smatrao luksuzom, a pogledajte koji tepisi danas važe za luksuzne.

 

 

Kako odstraniti fleku sa persijskog tepiha?

 

Fleke od kafe, sokova, mleka, vina, hrane ili ulja su česte na našim kućnim tepisima, pa je najvažnije da se prvo upiju peškirom. Nakon toga napravite smesu od deterdženta vode i sirćeta, i polako utrljavajte na mesto fleke, dok ona ne nestane.

 

Nemojte stavljati persijske tepihe u mašinu za veš, jer su oni osetljive strukture, i njihovi sitni čvorići će se raspasti. Kada sušite tepih najbolje je da to radite u zatvorenoj prostoriji, i da ga ne izlažete direktnom Suncu, kako ne bi došlo gubljenja boje i oštećenja tepiha.