PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šarene i vedre: Lakirane saksije za cveće

  • Objavljeno:
  • 13.5.2015

Za sve koji uživaju u prolećnoj dekoraciji i ne propuštaju priliku da leto osveže novim cvećem, ovo će biti pravi izazov, ali i povod za kreativno uživanje.

 

Šarene unikatne saksije unose vedrinu u vaš dom i ambijent čine prijatnijim, a možete ih napraviti u samo pet koraka, i to uz pomoć laka za nokte.

 

Potreban materijal:

 

- Saksija za cveće

- Lak za nokte

- Posuda (malo veća od saksije)

- Čačkalice

- Zaštitne rukavice

- Papirnati ubrusi

- Aceton

- Voda (prirodno zagrejana na sobnoj temperaturi)        

 

Način izrade:

 

Korak 1: Obojite saksiju belim emajl sprejem. Okrenute je i postavite na konzervu tako da bude nešto iznad površine dok je farbate. Pre rada, sto obavezno zaštitite sto starim novinama.

 

Korak 2: Izvadite posudu za farbanje. Posuda treba da je veća od saksije – znatno šira, ali ne preduboka, jer se lak razliva na površini vode. Napunite posudu mlakom vodom, stavite zaštitne rukavice i lagano sipajte lak u vodu. Pažljivo prospite sadržinu po površini vode. Najviše možete pomešati tri boje, i to prvo onu koja je najsvetlija.

 

Korak 3: Nakon što dodate drugi lak u vodu, promešajte ga čačkalicama kako biste dobili dizajn nalik mermeru. Pošto se lak brzo suši, morate brzo i raditi. Ukoliko vam se lak prebrzo suši ili se ne širi po površini, dodajte malo acetona u vodu.

 

Korak 4:  Počnite od jednog kraja i spustite saksiju u posudu. Lak koji se razlio na površini vode prilepiće se za nju brzo. Nastavite postupak rotirajući saksiju kako bi ofarbali svaki njen deo.

 

Ukoliko se ispostavi da je posuda premala da biste napravili dizajn nalik mermeru, zamenite je, a postupak ponovite. Poluofarbanu saksiju možete ponovo bojiti ovom metodom. Bitno je samo da promenite vodu pre nego što počnete sa farbanjem. Na kraju, kada ste zadovoljni dobijenim dizajnom, saksiju odložite na papirnati ubrus da se osuši.

 

Korak 5: Kako biste zaštitili svoj unikatni dizajn, nanesite nekoliko slojeva transparetne emajl laka. Ukoliko ste koristili keramičke saksije, zaštitite njenu unutrašnjost. Terakota upija vodu i lak se možda neće zalepiti za površinu.

 

Ako volite i originalne vazne koje sami možete napraviti, pogledajte kako napraviti dekorativne vazne od starih sijalica, prelepe platnene držače za saksije, ali i moderne neon vazne. 

 

 

 

Foto: Instructables.com