PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sapun bez opasnih hemikalija

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Kupovni sapuni su prepuni agresivnih hemijskih sredstava, koji iritiraju kožu. Za razliku od njih, domaći sapuni, napravljeni u kućnim uslovima, sadrže supstance koje prijaju i hrane vašu kožu.  

 

Polazna tačka, kada je reč o pravljenju sapuna, su ulja odnosno masti i baza – natrijum ili kalijum hidroksid. Prva baza koristi se za izradu čvrstog sapuna, druga za izradu tečnih sapuna, šampona...

 

Sapun nastaje u reakciji masnoće sa natrijum-hidroksidom. Ulja i/ili masti se pomešaju, a zatim se doda odgovarajuća količina natrijum-hidroksida rastvorena u odgovarajućoj količini vode. Koliko vam je ulja, natrijum-hidroksida i vode potrebno možete da izračunate ovde. Ukoliko vam ne uspe ova kalkulacija iz prvog pokušaja, ne očajavajte. Reč je o pukoj praksi, pa tako budite sigurni da ćete već nakon nekoliko priprema ovladati tehnikom, koju kasnije možete obogaćivati posebnim dodacima.

 

Pre nego što uopšte počnete da pravite sapun, važno je da znate da radite sa veoma jakim bazama koje su opasne po život i zdravlje. Zato obavezno morate da imate:

- gumene rukavice (rukama ne smete da dodirujute granule baze niti njen rastvor)
 - zaštitnu masku za lice (veoma opasno udisanje čestica granula baze, kao i isparenja koja nastaju kad baz pomešate sa vodom)
 - zaštitne naočari 
 - flašu sirćeta kojoj ćete probušiti čep

Sirćetna kiselina će uspešno neutralizovati bazu ukoliko dođe u kontakt sa vašom kožom. U slučaju da vam se to desi nećete imati vremena da odvrnete čep, zato je važno da nadohvat ruke imate sirće sa bušnim čepom.

 

Bazu rastvarajte u staklenoj termootpornoj posudi. Takođe, neophodne su vam drvene kutlače ili one od kuvane plastike. Sve što u sebi sadrži aluminijum udaljite od baze.

 

Ulja i arome koje ćete koristiti izaberite sami. Vremenom, kad ovladate tehnikom,  možete  da isprobate različite varijante.