PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Republika Srpska može da se ponosi: Pogledajte kako se mama Tanja i ćerkica Ena bore protiv korone

  • Objavljeno:
  • 29.4.2020

Još jedan sjajan kućni projekat otkrivamo u serijalu "ZAJEDNO SMO", a ovoga puta naši heroji su diplomirani pedagog Tanja Simić i njena sedmoipogodišnja kćerka Ena iz Modriče u Republici Srpskoj.

 

Sjajna priča koja nam stiže od naših dragih čitalaca iz Republike Srpske na najbolji način dokazuje da kreativnost dece ne poznaje granice, ali i da su upravo deca najveći izvor inspiracije za svoje roditelje. Nakon što su škole prestale da rade, nastava počela da se odvija preko televizije, a drugari ostali daleko u svojim kućama, sedmoipogodišnjoj Uni Simić nedostajalo je sve ono što se za dan iznenada promenilo.

 

Nedostajali su joj drugari iz školskih klupa i sa treninga, vršnjaci iz kraja, dobro poznati učitelji. Kako su dani prolazili, Ena je postajala sve tužnija i odsutnija. Nakon završtka nastave na daljinu i urađenih zadataka, satima se igrala svojim barbikama i povlačila se u svet igračaka u kojem nema virusa i svi mogu slobodno da se kreću.

 

"Prelistavajuci objave vašeg časopisa, rekla je kako bi bilo lijepo kada bi i njena barbi imala kućicu kao iz časopisa... Tako smo došle na ideju da pokušamo da napravimo našu "Barbie dream house", onako kako je mi vidimo i zamisljamo", otkriva nam njena mama Tanja Simić kako se javila ideja za kuću iz snova.  

 

"Nakon sto smo pročitale za akciju koju je pokrenula vaša redakcija pod nazivom 'Zajedno smo', odlučile smo da sa vama i vašim čitaocima podijelim našu priču... Našu priču i način na koji smo se izborile protiv korone i bar malo uljepšale i ispunile dane socijalne izolacije i karantina...", nastavlja Tanja.  

 

 

 

I akcija počinje...

 

Iako Tanja kao diplomirani pedagog nije imala previše znanja i iskustva iz domena arhitekture, projektovanja i crtanja, uz pomoć ćerkice Ene sve je bilo mnogo lakše. Nacrtale su skicu, željeni izgled kuće, osmislile prostorije i nameštaj u njoj, i na kraju napravile spisak svih materijala koji su im potrebni. Kako prodavnice nisu radile, odluka je pala na stiropor, karton i kolaž papir.

 

Vec narednog dana krenule su u akciju... U prodavnici građevinskog materijala nabavile su stiropor ploče, lajsne i ukrasne stiropor ploče, kao i lepak, a dečiju sobu pretvorile u kreativnu radionicu. Radni materijali bili su na sve strane, a nakon dva dana grubi radovi na kućici konačno su bili završeni i ona je polako poprimala svoj konačni izgled.

 

Potom je usledilo unutrašnje uređivanje. Za izradu namestaja koristile su stiropor, kolaž papir, sunđere za suđe, karton, razne plastične ambalaže i oblagale sve to raznim materijalima. Od sedmogodišnjeg deteta se dobiju razne ideje, kao što je ona da se od flaše za omekšivač napravi kada za kućicu.  Tako su korak po korak sve osim veš mašine i kuhinjskih elemenata napravile potpuno same, a za rasvetu su iskoristile novogodišnje led lampice.

 

 

 

"Barbie dream house" konačno spremna

 

Nakon četiri noći i pet dana rezanja, lepljenja i šivenja – "Barbie dream house" konačno je bila spremna, a na oduševljenje male Ene usledila je i svečana zabava povodom useljenja lutkica u svoj novi dom.

 

"Njenoj sreći i oduševljenju nije bilo kraja. Jedino što joj nedostaje trenutno, da bi uživanje bilo potpuno, je da korona nestane i da njene drugarice mogu da dođu kod nje i da se zajedno igraju", kaže kreativna mama i dodaje da je Enin osmeh najveća nagrada za sav trud. A tom osmehu, po svemu sudeći nema kraja jer je ono najsvečanije "useljenje" tek očekuje. 

 

"Prvom prilikom, nakon što se steknu uslovi za to i mjere socijalne distance postanu nepotrebene, pravimo reprizu zabave useljenja u kućicu, a na zabavu pozivamo sve Enine drugarice i drugare :-) Mama je to svečano obecala", otkriva Tanja.

 

I baš kao što je Ena inspirisala svoju majku, mi se nadamo da će vas inspirisati ova priča i motivisati da i vi pronađete neke kreativne ideje i projekte. Jer uz takve akcije, ceo ovaj period vanrednog stanja izgledaće mnogo lepše, a shvatićete da čak i najteže situacije mogu biti povodi za najlepše uspomene.

 

 

Foto: Tanja Simić