PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Pet ideja za reciklažu plastičnih flaša

  • Objavljeno:
  • 19.8.2014

“Uradi sam” projekti za reciklažu su uvek zabavni i ekološki način da smanjite količinu plastične ambalaže koje svakodnevno bacate iz svoje kuće. Dajemo vam nekoliko ideja kako da iskoristite plastične flaše i napravite od njih korisne predmete za sebe i svoje ukućane.

 

Plastične flaše su zgodne jer su providne, elastične i fleksibilne i od njih se lako i brzo prave različiti predmeti za kuću. Uz samo malo truda, udahnite im novi život umesto da završe u smeću, a nešto korisno tom prilikom uradićete i za svoj dom.

 

1. Neobična kutija za sitnice

 

Ovaj kutija za sitnice izgleda neuobičajeno, a možda najviše podseća na žabu. Zapravo, za njenu izradu biće vam potrebne dve plastične flaše i jedan običan rajsferšlus. Isecite dno na obe flaše, spojite ih, umetnite rajsferšlus između njih i zašijte ga. Ova kutijica obradovaće decu, a biće korisna i vama, jer ćete u njoj moći da držite razne sitnice, poput dugmića, usb-ova ili brojnih drugih sitnih predmeta.

 

 

2. Viseća vertikalna bašta

 

Koliku god slobodnu vertikalnu površinu da imate u svom stanu, terasi ili bašti, na njoj možete lako napraviti vertikalnu baštu. Iskoristite plastične boce zapremine dva litra, isecite sa gornje strane otvor kvadratnog oblika i pričvrstite ih da vise pomoću tiplova i malo žice ili kanapa. Na vrhu zida na koji ćete okačiti flaše postavite mini postolje i tiplove ako je potrebno, a flaše pričvrstite žicom ili kanapom. Po potrebi izbušite vrlo male rupe na flaši, kako biste omogućili dreniranje. Osim što je dekorativna, ova bašta je i izuzetno korisna, jer u nju možete posaditi veliki broj različitih vrsta začinskog bilja, koje možete koristiti prilikom kuvanja.

 

 

3. Lampa od upotrebljene plastike

 

Balon za vodu od pet litara nemojte bacati, već napravite od njega lampu. Za ovaj poduhvat, pored balona za vodu, biće vam potrebne samo još plastične kašike. Svakoj od njih odsecite vrh i zalepite nadole, tako da se krajevima preklapaju i formiraju skladne senke. Poklopac uklonite i kroz njega umetnite sijalicu. Vodite računa da to bude hladna štedljiva sijalica, kako se plastična boca ne bi zagrevala toplotom koju odaje standardna sijalica.

 

 

4. Stalak za nakit

 

Za sve dame kojima nakit pravi nered, predlažemo zanimljiv način da ga lepo organizuju. Potrebno je da isečete dno nekoliko plastičnih flaša, probušite ih na sredini i pričvrstite tankom metalnom šipkom koju ćete provući kroz njihovu sredinu. Poslednje, donje postolje flaše okrenite na dole, kako bi čvrsto stajalo. Zatim rasporedite nakit po želji.

 

 

5. Viseće vazne

 

Viseće vazne napravićete jednostavno, a suština je u njihovom dekorisanju. Plastične boce rasecite na pola. Zatim iscrtajte, ofarbajte, ili oblepite kolažom ili dekupaž tehnikom boce. Zatim u njih dodajte saksije. Neće biti potrebno da ih bušite pri dnu zbog dreniranja, jer su saksije već bušne, a plastične flaše skupljaće suvišnu vodu. Na kraju, probušite flaše, vežite ih kanapom i okačite na zid o ekser, a biće idealne za sobno bilje, jer se lako gaji.

 

 

Foto: architecturendesign.net