PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Okačite slike na zid poput profesionalca

  • Objavljeno:
  • 23.12.2013

Užitak izlaganja umetničkog dela može se brzo pretvoriti u stresan posao ukoliko ne znate gde i kako da ga postavite. Uz pomoć saveta Dejvida Kasela, osnivača "Ajlevela", izbeći ćete sve greške i svoj dom oplemeniti umetninama.

 

Uprkos ustaljenom verovanju, eksere ne treba ukucavati čekićem, već umesto njih iskoristite kukice za kačenje slika. Iako tako ne deluju, veoma su sigurne. "Sve je zasnovano na smicanju težine. Kukica se zakači za zid pod određenim uglom, kao mačkina kandža. U pitanju je sasvim različita fizička postavka", kaže Kasel.

Kupite kukicu koja će izneti težinu slike. Postoje tri vrste kukica – za kačenje lakših, srednjih i težih stvari. Da bi ste osigurali delo, ali i ga održali u pravom položaju, koristite dve kukice. Ukoliko je to moguće, postavite polukružne kukice na poleđini rama kako bi učvrstili …. "Na taj način ćete izbeći efekat klatna", kaže Kasel.

Pre nego što okačite umetničko delo, odredite najpre gde će biti postavljeno. Pozovite prijatelja da vam pridržava sliku dok ne odredite njen tačan položaj. "Tek tada možete da vidite kako će delo izgledati na zidu. Istovremeno, imaćete i osećaj za proporcionalnost i boje, na osnovu čega ćete proceniti kako se uklapa u odnosu na druge elemente u sobi", objašnjava Kasel.

Kada kačite jednu sliku na zid, njen centar treba da bude oko metar i po od poda. Kada, pak, kačite par dela, jedno iznad drugog, gledajte ih kao celinu, bez obzira da li su iste ili različite veličine. Da biste ih pravilno postavili, pronađite tačku koja je podjednako udaljena od njihove gornje, odnosno donje strane. Ta tačka, takođe, treba da bude na visini od metar i po od poda.

Razmak između slika velikih dimenzija okačenih na jednom zidu treba da bude pet centimetara. "Ukoliko su u pitanju male, porodične fotografije, razmak između njih treba da bude upola manji", kaže Kasel. Ova pravila se primenjuju bez obzira da li slike kačite iznad ili jednu pored druge.

 

Kada postavljate više dela na zid, ne morate da ih ređate po koordinatama. "U poslednje vreme popularne su tzv. salonske instalacije, odnosno spoj različitih slika ili ramova", ističe Kasel i dodaje da te instalacije često zauzimaju čitav zid. "Ne postoji ni pravi ni pogrešan način kako da rasporedite slike. Odredite centar i ređajte ih oko nega – proporcionalno ili na osnovu toga da li tetka Rouz treba da stoji pored čika Džima", objašnjava on.

 

Kasel, ipak, smatra da je najvažnije da vam bude zabavno dok kačite umetnička dela na zid, kao i da ne brinete previše o perfekciji. "Ne menjate strukturu zidova, niti će se vaša kuća srušiti ako slike nisu okačene pravilno. Ako ste ih okačili, a želite da im promenite položaj, lako ćete rešiti i taj problem", kaže on.

Kasel, naime, predlaže da s vremena na vreme promenite položaje slika na zidu. "Većina ljudi voli da razmešta slike po stanu, baš kao i nameštaj, kao bi osvežili prostor u kojem žive", zaključio je on.