PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite unikatnu fontanu za vrt

  • Objavljeno:
  • 21.5.2015

Fontane deluju veoma opuštajuće, naročito u toplim letnjim danima koji nas tek očekuju. Pogledajte kako da sami, uz malo strpljenja i bez mnogo novca, napravite unikatnu fontanu od starih saksija i ukrasite svoj vrt, balkon ili enterijer. 

 

Potreban materijal:

 

- Pumpa za vodu

- Cev od vinila

- Dve dekorativne saksije (vodonepropusne, bez rupa za odvod vode)

- Cigla (stara saksija ili giter blok)

- Bušilica

- Nekoliko kamena srednje veličine

- Dekorativno kamenje ili šljunak

- Silikon

- Elektromaterijal za uplitanje/spajanje kablova

 

 

Način izrade:

 

Korak 1: Postavljanje električnog kabla

 

Ovaj korak je neophodan samo ako ne želite da kabl bude vidljiv. Ukoliko planirate da fontanu postavite u ugao ili pored zida, kabl možete da prebacite preko ivice saksije i sakrijete ga. U tom slučaju pređite na korak 2.

 

Izbušite malu rupu blizu dna velike dekorativne saksije. Rupa saksije treba da odgovara debljini električnog kabla. Presecite kabl na pola. Jedan deo kabla provucite kroz rupu na saksiji i povežite ga sa drugim. Spoj možete dodatno ojačati žicom i učiniti ga bezbednim pre nego što stavite silikon.

 

Korak 2: Postavljanje saksija

 

Stavite ciglu (staru saksiju ili giter blok na dno veće dekorativne saksije) na dno velike dekorativne saksije. Ako ste se odlučili da u stavite staru saksiju, okrenite je tako da njen otvor bude na dnu. Dodajte par većih kamena na dno saksije tako da napravite sigurno mesto za pampu za vodu.

 

Zatim postavite manju dekorativnu saksiju na ciglu (okrenutu saksiju ili giter blok) i odredite mesto na kojem ćete izbušiti rupu za cev. Bušilicom izbušite rupu na saksiji dovoljno veliku da kroz nju prođe cev. Spojite cev sa pumpom i provucite je kroz rupu na manjoj dekorativnoj saksiji.

 

Dodajte nekoliko većih kamena tako da čvrsto drže cev. Kraj cevi treba da bude iznad površine vode. Ukoliko niste sigurni, možete izvući veći deo cevi i kasnije ga iseći.

 

Silikonom pričvrstite rupe kroz koje ste provukli cevi. U uputstvu ćete pronaći podatak koliko dugo treba da sačekate da se silikon osuši (uglavnom između 24 i 48 sati). Kada se silikon osuši, dodajte vodu kako biste testirali da li su rupe dobro zatvorene. Ukoliko uvidite da voda curi, locirajte pukotine i zatvorite ih silikonom.

 

Korak 3: Dekoracija fontane

 

Dodajte još većeg kamenja ukoliko je potrebno, a preko njega zatim pospite šljunak ili dekorativne kamenčiće nekoliko centimetara ispod oboda manje dekorativne saksije. To će dodatno obezbediti cev.

 

Kamenčiće i šljunak možete dodati i u veću dekorativnu saksiju, ali pazite da njime ne pokrijete pumpu. Ispunite saksije vodom i upalite pumpu. Isecite komadić cevi s vremena na vreme kako bi pravila mehuriće, ali budite pažljivi da ne odsečete previše budući da ste je silikonom pričvrstili na dnu saksije.

 

Pogledajte i kako da napravite fontanu od ukrasnog kamena, kao i mini jezero i vašu baštu pretvorite u oazu mira i relaksacije.

 

 

Foto: Scatteredthoughtsofacraftymom.com