PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite savršen kutak za druženje u svom dvorištu

  • Objavljeno:
  • 3.7.2020

Čak i najobičnije dvorište uz ovaj mali dodatak postaje moderna bašta sa stranica lifestyle časopisa. On je atraktivan, topao i poziva na druženje. Služi kao centralni element spoljašnjeg prostora oko kojeg se okuplja porodica, druži sa prijateljima ili jednostavno – relaksira. Reč je o modernom outdoor ognjištu koje i vi možete napraviti u svom vrtu za jedno popodne.

 

Ovaj interesantan "uradi sam" projekat mnogo je lakše izvesti nego što mislite, a znatno će obogatiti i upotpuniti ne samo izgled vašeg dvorišta, već i vreme koje provodite u njemu.

 

Uz prijatnu toplinu vatrice, spoljašnji prostor postaje oaza u koju možete koristiti znatno duže tokom godine, pa će prohladne prolećne ili jesenje večeri biti mnogo ugodnije.

 

 

Dizajn dekorativnog ognjišta možete prilagoditi svojim željama i birati između različitih materijala za gradnju, dimenzija, oblika, čak i toga da li će biti postavljeno ispod ili iznad nivoa zemlje. Najbolje je, međutim, odabrati materijal koji je u potpunosti otporan na vatru, izdržljiv, trajan i lako se oblikuje, a sve te kvalitete poseduju YTONG blokovi.

 

Ova materijal, pritom, pruža i mnogo šire mogućnosti za uređenje dvorišta, pa se klupe koje okružuju ognjište, spoljašnji roštilj, žardinjere i dekoracija mogu izraditi od YTONG-a i tako svi elementi stilski povezati u skladnu celinu. Detaljno uputstvo za uređenje prostora oko ognjišta možete pronaći u tekstu 3 jednostavna projekta za zelenu oazu iz snova.

 

 

Za izradu dekorativnog ognjišta biće vam potrebni sledeći materijali:

 

YTONG zidne ploče 10, 12 ili 15 cm ili

YTONG zidni blokovi 20 ili 25 cm

YTONG tankoslojni malter

Šljunak i kamenje

Metalna posuda za loženje vatre

Adekvatan alat

Materijal za završnu obradu

 

Način izrade:

 

1. Pripremite teren

 

Ukoliko gradite na zemlji, a ne na već popločanoj ili betoniranoj površini, najpre će biti potrebni manji radovi na terenu. Odredite oblik i dimenzije ognjišta, a zatim uklonite plodan sloj zemljišta do željene dubljine – iskopajte više zemlje ukoliko će vrh ognjišta biti u ravni sa površinom tla ili delimično uronjen. Postavite red ploča ili sloj šljunka kao temelj na kojem ćete zidati.

 

2. Sazidajte ognjište

 

Za razliku od drugih materijala, YTONG se veoma lako i precizno oblikuje stoga će zidanje ognjišta kružne ili nepravilne forme biti lak zadatak. Pri gradnji se koristi i YTONG tankoslojni malter, a na sledećem linku možete pronaći detaljnije uputstvo za zidanje YTONG blokovima.

 

3. Postavite posudu za vatru

 

Ispunite približno tri četvrtine unutrašnjeg dela ognjišta šljunkom, odnosno toliko da vrh metalne posude koju postavite na šljunak bude u ravni sa vrhom zidanog dela ognjišta. Oko posude pospite krupnije dekorativno kamenje do vrha, tako da samo obod posude bude izložen.

 

Spoljašnje površine ognjišta možete ukrasiti dekorativnim materijalima poput kamenih ploča ili oblutaka, ukoliko je potrebno da se izgled ognjišta promeni i prilagodi postojećem dizajnu dvorišta.