PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite šarmantne police za knjige

  • Objavljeno:
  • 6.8.2014

Da biste napravili police za knjige po meri vašeg prostora ne morate da angažujete stolara. Predlažemo vam deset kreativnih ideja koje, uz malo volje i veštine, možete napraviti i sami. Ovo će biti dekorativan, ali i praktičan poduhvat, jer se možete rešiti nereda i svakoj stvari konačno naći odgovarajuće mesto. Biće vam potreban uobičajeni alat koji već imate u kući, malo drveta, tiplova i žice, kao i poneki predmet koji želite da reciklirate.

 

1. Merdevine kao ukras

 

Neverovatno je da čak i stare merdevine mogu biti ukras u domu i praktične police za odlaganje knjiga. Dva para merdevina možete postaviti jedne pored drugih, tako da stoje normalno, ili ih okrenuti naopako, pa ih u tom slučaju pričvrstite tiplovima uz zid. Daske ili šper ploču postavite tako da se drže na stepenicima, što će omogućiti čvrstinu vašoj novoj polici. Merdevine možete okačiti na zid čak i vodoravno, široko otvorene, tako da prekrivaju jedan ugao prostorije. Možete iskoristiti stare, čak i one isprskane farbom, jer će delovati vrlo dekorativno, pored toga što će omogućiti dosta mesta za smeštanje knjiga.

 

 

2. Vintage kutak za knjige

 

Vintage stočić za kafu na neverovatan način možete iskoristiti kao policu za knjige. Jedan ili dva identična stočića isecite na pola, a zatim ih pričvrstite na zid. Za to će vam biti potreban cirkular ili električna testera. Kada premerite stočić i presečete ga na pola, šmirglom fino poravnajte ivice i izjednačite ih. Ne zaboravite da prefarbate stočić kako biste mu dali svežinu, pa izaberite boju po želji. Dva dela stola postavite jedan na drugi i pričvrstite ekserima. Delovaće potpuno originalno i neponovljivo.

 

 

3. Komadi drveta kao postolje

 

Ova ideja za pravljenje polica podrazumeva korišćenje malih drvenih komada koji, naslagani jedni na druge, formiraju podlogu za daske. Daske je samo potrebno tiplovima dobro pričvrstiti na zid. Možete koristiti bilo koje vrste drveta, samo je važno da police budu dobro poravnane i jednako razmaknute. Razne vrste drveta imaju različitu boju, pa će delovati dekorativnije.

 

 

4. Viseća mini polica

 

Za izuzetno male površine ova mini polica biće izuzetno praktično rešenje, a podjednako elegantna kao i drugi, veći poduhvati. Brižljivo napravljeni detalji učiniće ovu viseću kožnu i drvenu policu jedinstvenom – izradite je od belog drveta, pričvrstite kožnim kaiševima i pričvrstite dekorativnim mesinganim zavrtnjima. Na kraju, ivice polica prefarbajte zlatnim sprejom i učinite ih prefinjenim i elegantnim. Kaiševe pričvrstite na zid, pa drvenu policu lepo upakujte i okačite da visi.

 

 

5. Nevidljiva polica

 

Napravićete je tako što ćete na zid tiplovima pod pravim uglom pričvrstiti savijenu metalnu podlogu. Knjige koje će stajati na ovoj polici izgledaće kao da lebde u vazduhu, jer se ona neće videti. Sa donje strane tanka metalna polica će biti skrivena ako je stavite iznad donje korice prve postavljene knjige.

 

 

6. Nezaobilazne palete

 

Praktične palete možete iskoristiti i za ovu svrhu. Po želji ih obradite i prefarbajte, mada će i neobrađene delovati lepo, a i bez mnogo muke ćete ih učiniti korisnim. Dovoljno je samo da povežete police jednu za drugu i dobro ih pričvrstite na zid.

 

 

7. Vinski sanduci kao police

 

Od sanduka za vinske boce i drvenih gajbica možete napraviti retro police. Ako želite možete ih išmirglati i prefarbati bojom po želji, ali ako to i ne uradite ovakve police izgledaće dekorativno i retro. Naređajte nekoliko komada jedne na drugu, a zatim ih pričvrstite jednu za drugu, po potrebi i za zid.

 

 

8. Za ljubitelje sporta

 

One koji vole skejt ovakva polica će oduševiti. Dva stara skejtborda povežite sa po dva metalna držača, a pre toga skinite točkiće. Pričvrstite na zid i dekorišite po želji.

 

 

9. Večiti barok

 

Ramove za slike iskoristite kao okvir za police za knige i efekat će biti zapanjujuć. Lako se postavljaju, samo je knjigama potrebno omogućiti dodatni oslonac u vidu metalnog ili drvenog postolja. Možete postaviti nekoliko identičnih ramova prefarbanih u istovetnu boju, a raskošni barokni modeli posebno impresivno će ukrasiti enterijer.

 

 

10. Neobična konstrukcija

 

Metalnu konstrukciju moraćete da zavarite ili da pričvrstite ekserima, pa je utoliko komplikovanija od drvenih. Pored toga, potrebno je postaviti daske na odgovarajuće rastojanje i pričvrstiti ih. Izgledaće odlično u minimalistički uređenom prostoru ili onom izrađenom u stilu industrijskog dizajna.

 

 

Foto: decoist.com / topdreamer.com / uncelebobs.com