PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite sami IQ abažur

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Danski dizajner Holger Strom prvu IQ lampu napravio je sasvim slučajno 1973. godine. Inspirisan porudžbinom jednog svog klijenta, Strom je eksperimentišući sa različitim oblicima kreirao ovu lampu i ne sluteći da će tri decenije kasnije, zajedno sa kolegama iz kompanije "Bald & Bang", osvojiti prestižnu Dansku nagradu za dizajn.

 

Sličan abažur za lampu ili luster možete napraviti i vi. Potrebno je samo da pažljivo izrežete prikazani geometrijski oblik od običnog komada papira ili plastike i sklopite ih kao lego kocke, bez ljepljenja. Da bi dobili manji abažur dovoljno je 12 elemenata, a za komplikovanije forme – od 32 do 120.

 

Materijal:

- šablon za rezanje

- papir, plastika HDPE 0.8 mm ili neki drugi materijal po vašem izboru koji propušta svetlost

- kabl i grlo za sijalicu

- fluoroscentna sijalica manje snage

 

Izrežite elemente po iscrtanom šablonu na papiru ili plastici. Bez obzira na to kakav oblik abažura želite da dobijete, najpre spojite tri elementa u jednom uglu, a potom nastavite da ih povezujete po istom principu. Možete napraviti razne geometrijske forme od osam do čak 120 elemenata.

 

Važno je samo da vam prilikom kačenja abažura sijalica bude u sredini lampe ili lustera, odnosno da ništa ne dotiče kako se konstrukcija ne bi zapalila.