PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite novo i originalno uzglavlje za krevet

  • Objavljeno:
  • 2.2.2015

Dosadio vam je trenutni izgled spavaće sobe, a ne želite da ulažete mnogo novca u njenu promenu? Promenite uzglavlje kreveta, jer ćete tako uz malo truda i kreativnosti napraviti originalan detalj koji će osvežiti ceo prostor.

 

Neprolazni spoj crne i bele najčešća je baza za uređenje enterijera. Međutim, ponekad može delovati sterilno i hladno. Dodavanjem detalja u boji možete lako i povoljno razbiti monotoniju i svoju spavaću sobu učiniti interesantnijom i drugačijom.

 

Postoje različiti načini dekorisanja, a mi vam predlažemo jedan za koji nećete imati velike novčane izdatke. Uzglavlje kreveta u dezenu koji vas inspiriše sigurno će vam ulepšati noći i jutra provedena u njemu. Sledite naše savete i u samo pet koraka napravićete ovaj zanimljiv detalj.

 

Potreban materijal:

 

Kanap po izboru
Materijal u dezenu po želji
Heftalica za tapaciranje

 

Ukoliko vaše staro uzglavlje kreveta ne odgovara prikazanom na fotografiji, možete sami napraviti novo ili kupiti gotov ram. Dužina kanapa zavisi od širine uzglavlja, zato obavezno premerite ram i pre nabavke izračunajte koliko će vam materijala biti potrebno. 

 

Način izrade:

 

1. Čvrsto vežite kanap oko sredine donje ivice uzglavlja, ostavljajući dovoljno prostora na kraju u slučaju da je neophodno da se dodatno podesi. Pažljivo obmojtate kanap oko bočnih ivica uzglavlja. Slojevi treba da naležu jedan na drugi tako da dizajn deluje prirodno. Kanap čvrsto pritegnite. U suprotnom ćete morati da to uradite zatežući ga preko početnog čvora, sa sredine donje ivice, što zahteva dodatni napor.

 

 

2. Kada kanap namotate do gornje ivice uzglavlja, čvrsto ga zategnite i potom povežite sa početnom čvorom. Lepkom dodatno ojačajte čvor.

 

 

3. Isecite tkaninu u trake nešto duže od visine vašeg uzglavlja. Ukoliko želite da vaše novo uzglavlje izgleda atraktivnije, trake treba da budu različitih širina.

 

 

4. Umetnite trake između slojeva kanapa, tako da njihov gornji deo bude prebačen preko gornje ivice uzglavlja. Možete ih poređati u pravilnim razmacima, na primer provući kroz svaki četvrti red kanapa, ili nasumično, što će dizajn učiniti dinamičnijim.  

 

 

5. Kada ste napravili model, provucite trake do donje ivice uzglavlja. Zategnite ih preko rama i zaheftajte sa donje strane uzglavlja. Zatim podesite pruge u skladu sa željenim dizajnom i vaše novo uglavlje za krevet je gotovo.

 

 

Kada vam dosade trake, umesto njih uzglavlje možete ukrasiti elegantnim perlama, šarenim pertlama, ali i drugim vrstama kanapa... Saznajte kako da i ostale komade nameštaja osvežite i učinite modernim i upečatljivim. Ali nemojte se tu zaustaviti, već pogledajte i kako da uz malo novca preuredite i svoju kuhinju.

 

 

Foto: Design-milk.com