PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite modernu ljuljašku za kuću ili terasu

  • Objavljeno:
  • 17.5.2020

Predlažemo vam sjajan "uradi sam" projekat koji će vam pomoći da u devet jednostavnih koraka napravite unikatnu ljuljašku i ulepšate prostor vašeg doma ili terase.​

 

Potreban materijal:

 

Letva od hrasta dimenzija 3,2 cm x 92 cm

Kanap dimenzija 1 cm x 5 m

1,8 m jednobojnog platna

Alka od nerđajućeg čelika dužine 8 cm

Alka od nerđajućeg čelika za povezivanje dužine 5 cm

Kuka za povezivanje od nerđajućeg čelika

Crna farba za tkaninu

Četka za farbanje

 

Potreban alat:

 

Bušilica i burgija prečnika 1 cm

Šivaća mašina

Pegla i daska za peglanje

Makaze

Lenjir

Upaljač

 

                 

 

Način izrade:

 

Prvi korak

 

Savijte platno na pola, stavite na ravnu površinu i postavite kao što je prikazano na prvoj slici.  Izmerite 7 cm uz gornju ivicu mereno od gornjeg desnog ugla i obeležite. Koristeći drveni metar ili lenjir, iscrtajte liniju od obeleženog mesta do donjeg desnog ugla i isecite obe polovine platna. Potom raširite platno.

 

Drugi korak

 

Savijte gornju ivicu u dužini od 1,3 cm i prepeglajte. Zatim, ponovo savijte 1,3 cm i prepeglajte. I na kraju preštepajte kao što je prikazano na slici. Ponovite isti postupak i na donjoj ivici.

 

 

Treći korak 

 

Okrenite platno za 90 stepeni tako da najduža ivica bude sa leve strane. Savijte svaki ćošak u dužini od oko 4 cm  i prepeglajte.

 

Četvrti korak

 

Savijte još jednom u dužini od oko 4 cm  i prepeglajte.

 

Peti korak

 

Duplo preštepajte platno duž donje savijene ivice kao što je prikazano na fotografiji. Dodatno ojačajte krajeve štepa. Ponovite isto i sa druge strane.

 

Šesti korak

 

Izmerite i obeležite 5 cm i 10 cm od oba kraja letve i probušite rupe. Išmirglajte ako ima oštrih ivica. Možete i prefarbati drvo ako želite.

 

 

Sedmi korak

 

Postavite platno na novine, karton ili drugu vrstu zaštite i oslikajte jednu stranu platna. Sačekate da se osuši, a zatim, ako želite, možete oslikati i dugu stranu.

 

Osmi korak

 

Vežite čvor na kanapu dužine 5 m tako da ostane oko 8 cm „repa“ do kraja kanapa. Istopite kraj kanapa kako se ne bi razmotavao. Provucite nadole kroz rupu koja je bliže kraju letve i nagore kroz širi kraj jedne strane platna i provucite kroz napravljen „džep“ do užeg kraja platna. Zatim vežite čvor otprilike 8 cm  od prvog čvora i provucite kroz motku. Zatim, uže provucite nadole kroz rupu udaljenu 10 cm od drugog kraja motke. Izmerite 8 cm od slobodnog kraja kanapa i vežite labav čvor. Provucite kroz drugi „džep“ platna i nagore kroz poslednju rupu na drvenoj motki, a zatim vežite čvor sa „repom“ od 8 cm. Ako strane nisu jednake, podesite čvorove pre nego što ih zategnete.

 

 

Deveti korak

 

Nađite centar kanapa iznad motke i vežite čvor sa 20 do 25 cm prostora iznad čvora. Zakačite alke i okačite o kuku čvrsto ušrafljenu u gredu na plafonu ili granu na drvetu. Testirajte izdržljivost tako što ćete se prvo okačiti o ležaljku, a tek onda sesti u nju.

 

                   

 

Radi veće udobnosti, možete staviti malo okruglo jastuče u ležaljku. U zavisnosti od visine vašeg plafona, možete iseći duži kanap ili dodati omču od kanapa.

 

 

 

Foto: abeautifulmess.com