PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite magičan sto koji sija u mraku

  • Objavljeno:
  • 29.4.2015

Iako sto koji svetli u mraku deluje gotovo vanzemaljski, svako od vas ga može napraviti potpuno samostalno i to kod svoje kuće. Majk Voren, entuzijasta koji voli rukotvorine otkriva kako da napravite ovakvu, nesvakidašnju ploču za sto, dok nogare možete odabrati po vašoj želji i postaviti na uobičajen način.

 

TESTIRAJTE SVOJE ZNANJE O UREĐENJU ENTERIJERARazmislite dobro, kliknite i proverite da li ste u pravu!

Posted by Kuća stil on Sunday, 6 March 2016

 

"Dosetio sam se ovog projekta nakon što sam ugledao neobične daske od čempresa u jednoj prodavnici. Nikad ranije nisam video tako nešto i hteo sam da napravim nešto zanimljivo od toga", kaže Voren. Ova prirodna oštećenja na čempresovom drvetu nastala su zbog gljivice Stereum taxodii koja izaziva truljenje drveta pa tako nastaju braon džepovi u drvetu koji se voma lako mogu sastrugati.

 


   Kako da izbegnete greške pri farbanju nameštaja

 

   Farba se ljušti? Završni sloj nije gladak? Balončići na zaštitnom premazu? Razlog: 5 najvećih            grešaka koje činite kada farbate nameštaj.

 


 

"Kao strastveni stolar, video sam da se prozirna smola koristi kao zaštita za stolove i za popunjavanje rupa od čvorova. Koristio sam istu tehniku koja već dugo postoji, ali sam je učinio zanimljivijom dodavši fluoroscentni prah. Izneo sam sto na sunce i bio zadivljen koliko je sijao kada sam ga uneo unutra. Bilo je gotovo kao magija koju je teško dočarati fotografijama."

 

Međutim, bez obzira na to, foto galerija koja sledi  biće sasvim dovoljna da dočara bar deo šarma ovog neobičnog stola.

 

 

Potreban materijal:

 

3 daske čempresovog drveta, prirodno izrezbarenog

plavi prah koji sija u mraku

providna smola

katalizator

šrafciger

brusni papir raznih granulacija

brusilica

zaštitna oprema (rukavice, naočare)

2 papirne čaše

 

Način izrade:

 

1. Ako su ivice dasaka neobrađene, potrebno ih je išmirglati, obraditi i iseći na jednake dužine. Zalepite ih i ostavite da se osuše tokom noći.Da bi osigurali da daske ostanu u ravni, možete staviti par daščica ispod i iznad ploče i pričvrstiti ih.

 

 

2. Oštećeni džepovi u daskama mogu se vrlo lako ukloniti malim alatom  kao što je šrafciger, a zatim očistiti kompresovanim vazduhom. Zbog prašine koja se podigne, preporučljivo je nositi prigodnu zaštitnu opremu.

 

 

3. Kada se lepak osušio, potrebno je išmirglati površinu ploče. Možete upotrebiti šmirgl papir granulacije 80 i mašinu za šmirglanje. Nakon šmirglanja neophodno je detaljno očistiti površinu od ostataka drveta i prašine.

 

 

4. Pošto su neke od brazdi u ploči veoma duboke ili čak prolaze kroz celu ploču, potrebno je oblepiti samolepljivim papirom donji deo i stranice ploče kako smola ne bi iscurila. Na stranice možete staviti i dve trake od deblje plastike.

 

 

5. Za tablu 100x55 cm potrebno je otprilike dve litre providne smole i 100 g praha koji sija u mraku. Za pripremu smole (u ovom slučaju korišćena je vrsta smole koja koristi odnos 1:1 sa katalizatorom) potrebne su vam dve papirne čaše, jedna za smolu, druga za katalizator.  Imajte u vidu da imate samo 5-7 minuta dok se smola ne stegne. Ceo proces mešanja treba da traje najviše 2 minuta. Čaše napunite jednakim količinama, a manje od polovine čaše. Dodajte deo praha u jednu od čaša i dobro izmešajte. Sjedinite sadržaj dve čaše i izmešajte.

 

 

6. Kada je smola pripremljena, polako je sipajte u brazde u ploči i povremeno promešajte sadržaj čaše kako bi prah bio jednako raspoređen. Kako drvo apsorbuje smolu, u neke brazde je potrebno sipati dve čaše. Ceo proces traje oko sat vremena, a nakon toga potrebno je ostaviti da se preko noći ploča u potpunosti osuši, a nakon toga ukloniti samolepljivi papir i plastiku sa donjeg dela i stranica ploče.

 

 

7. Duž ivica gde se nakupila malo veća količina smole, potrebno je ukloniti je (npr. skalpelom), jer će to olakšati proces šmirglanja. Nakon toga brusilicom išmirglajte celu površinu prvo grubljim brusnim papirom oznake 80, a zatim sve finijim, preko 120 sve do 400.

 

 

8.  Na čistu površinu nanesite poliuretanski završni sloj u sjaju. Ostavite da se osuši u  prostoriji sa otvorenim prozorima ili dobrom ventilacijom. Da bi se postigao visok sjaj, između slojeva poliuretanskog laka naprskajte površinu vodom i išmirglajte brusnim papirom 1200. Kada se lak osuši, ploča vašeg stola je gotova.

 

 

Sto postavite blizu prozora kako bi sakupio dovoljno sunčeve svetlosti. U zavisnosti od toga koliko je bio izložen UV svetlu, može da sija do 20 minuta i izgleda upečatljivo čak i u sumrak. 

 

 

Foto: instructables.com