PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite klima uređaj koji ne troši struju

  • Objavljeno:
  • 22.6.2016

Projekat pod nazivom "Eco-Cooler" pokrenut je kako bi se proširilo znanje o jeftinoj metodi hlađenja prostorija koja ne zahteva potrošnju električne energije. Sjajna stvar je to što je za izradu ovog "klima uređaja" potrebna manja količina plastičnih flaša i jedna kartonska tabla, a može da smanji temperaturu u prostoriji i do 5°C.

 


   Izolacija od kamene vune za udobniji i sigurniji dom

 

   Ako želite da pripremite svoj dom za sva godišnja doba, rešite se velikih računa i svoj porodični kutak učinite udobnim i bezbednim, pravo je vreme za izolaciju koja je testirana u najekstremnijim uslovima.


 

Projekat je pokrenut u Bangladešu, u čijim ruralnim predelima 70 posto stanovništva živi u limenim kućicama, od kojih većina nije povezana na električnu mrežu. Zbog visokih temperatura u letnjem periodu, u ovakvim kućama se stvore izuzetno teški uslovi za život. Do sada je ovaj način rashlađivanja uspešno primenjen u gotovo 25.000 domova.

 

 

 

Ne samo što ne zahteva upotrebu struje, ovaj projekat je koristan i zbog toga što se recikliraju upotrebljene plastične flaše.

 

Kako funkcioniše sistem

 

Topao vazduh ulazi u širi kraj flaše, kompresuje se dok prolazi kroz grlo flaše i na taj način hladniji vazduh ulazi u prostoriju.

 

           

 

 

 

Pogledajte kako u samo nekoliko koraka da napravite svoj ekološki rashladni uređaj.

 

Potreban materijal:

 

Plastične flaše

Kartonska tabla debljine 2mm

Metar

Makaze

Skalpel

 

Način izrade:

 

1. Sakupite plastične flaše od sokova i vode. Odaberite veće flaše sa uskim otvorom, jer što je veća razlika između ta dva dela, to će efekat biti bolji.

 

 

2. Izmerite dimenzije prozora na koji ćete postaviti "Eco-Cooler". Isecite kartonsku ploču debljine dva milimetra tako da bude šira od dimenzija prozora za dva do tri centimetra sa svake strane.

 

3. Izrežite rupe na kartonu tolike da odgovaraju širini otvora na flašama. Rasporedite rupe tako što ćete uzeti u obzir širinu tela flaše.

 

 

4. Presecite makazama flaše na pola.

 

5. Isecite vrh plastičnog poklopca flaše. Pomoću njega ćete pričvrstiti flaše za kartonsku tablu.

 

6. Provucite otvor flaše kroz rupu na kartonu i zavrnite isečen poklopac.

 

 

Ponovite proces sa svim flašama i pričvrstite tablu na prozor tako da uži otvor na flašama bude okrenut ka unutrašnjosti doma.