PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kreativna reciklaža starih guma

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Automobilske gume su jedan od najproblematičnijih, ali i najkreativnijih materijala za reciklažu.  Stare gume se mogu transformisati u prelepe saksije za cveće, korpe za novine, drva, voće i – šampanjac.

 

Gume predstavljaju veliki problem za životnu sredinu. Prema statističkim podacima, svake godine oko 55 miliona starih guma završi na deponijama ili se nelegalno baca pored puteva i privatnih poseda. Da bi se jedna guma razgradila potrebne su stotine godina. Takođe, teško ih je i reciklirati, jer ovaj proces zahteva puno energije i pri njemu se u atmosferu ispuštaju štetne materije.

 

Međutim, ono što automobilske gume čini teškim za reciklažu istovremeno ih karakteriše kao materijal koji može iznova da se upotrebljava. Reciklirana guma najčešće se koristi za košarkaške terene i cipele, ali i za izradu funkcionalnih predmeta za dom.

 

Ukoliko imate dvorište, velike gume možete vezati lancima za drvo ili trem i iskoristiti za ljuljanje. Obradovaćete decu i istovremeno uštedeti na kupovini klasične ljuljaške.  Ukoliko, pak, imate više starih guma, povežite ih i svojim mališanima napravite poligon za igru.

 

Ofarbane različitim bojama, gume se mogu poslužiti i kao saksije u kojima možete gajiti cveće, začinsko bilje i povrće. Bilo da su okačene na zid ili ih poređane po zemlji, u dvorištu ili na trasi, dobićete upečatljiv eko-kutak.

 

Od reciklirane gume se mogu napraviti i sto i stolice, kao i korpe za voće, novine, drva, pa čak i šampanjac.