PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Koliko dugo se koronavirus zadržava na drvetu, staklu i drugim površinama

  • Objavljeno:
  • 16.3.2020

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.

 

Svetsko Društvo za zaštitu zdravlja od infekcija u svom onlajn izdanju The Journal of Hospital Infection objavilo je rezultate zvaničnih istraživanja, koji otkrivaju koliko je virus korona u stanju da se zadrži na određenim površinama i pri kojim temperaturama.

 

Virus korona se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Te kapljice, padaju na površine u okolini zaraženog, a dodirivanjem tih površina virus se prenosi dalje. Iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za dezinfekciju, ono što je zabrinjavajuće je činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko dana.

 

 

Na čeliku virus korona ostaje od osam sati do pet dana, u zavisnosti od toga da li je temperatura niža (oko četiri stepena Celzijusa), kada se zadržava duže; ili viša. Na 20 stepeni zadržava se do 48 sati, a na 30 stepeni od osam sati do jednog dana (primeri: noževi, medicinska oprema, iPhone…).

 

Virus korona na aluminijumu ostaje od dva do osam sati pri temperaturi od 21 stepena, a na drugim metalima je u stanju da opstane i do pet dana (primeri: prozori, naočare, pametni telefoni, kompjuteri, gedžeti…).

 

 

Na drvetu se virus korona zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi (primeri: prozori, stolovi, vrata, stolice…), a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana.

 

Virus korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u proseku zadržava do pet. Na temperaturi od 30 stepeni virus korona na plastici ostaje od osam sati do 24 sata, a na temperaturi od 20 stepeni do 48 sati (primeri: naočare, računari, prozori, automobili, zgrade, televizori, stolovi, telefoni…)

 

 

PVC, takođe pogoduje novom virusu, na kojem se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

 

Na silikonu se virus zadržava do pet dana na sobnoj temperaturi, a na hirurškim rukavicama i lateksu uopšte do osam sati (primer: maske za telefone, kalupi za pečenje, ukrasni dodaci za kuću, pribor za kuvanje i pečenje…).

 

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu - kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači – korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

 

I na kraju, na keramici i na teflonu virus korona opstaje do pet dana!

 

 

Virus korona, koji napada ljude, u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

 

WHO tj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe. Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

 

 

Izvor: Mondo