PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako sprečiti kondenzaciju u potkrovlju tokom jeseni i zime?

  • Objavljeno:
  • 30.11.2020

Kondenzat je prirodni fenomen, a ne proizvod. To je znak visokog nivoa vlažnosti, što znači da je potkrovlju potrebna povećana ventilacija. Prosečna četvoročlana porodica svakodnevno stvara otprilike 10 do 15 litara vodene pare kuvanjem, tuširanjem, sušenjem odeće i isparavanjem sa kože.

 

Vodena para ne nestaje, već je treba izluftirati, kako bi se izbeglo taloženje u kući ili zgradi. Da bi se aktivno smanjila količina pare, potrebna je ventilacija. Čak i tokom jeseni i zime kada su sva vrata i prozori zatvoreni, najbolji način za smanjenje procenta vodene pare je otvaranje najmanje dva prozora za poprečnu ventilaciju 5 do 10 minuta 4 puta dnevno.

 

Sa zatvorenim prozorima i vratima, nove zgrade su gotovo potpuno hermetički zatvorene, što je dobro za uštedu energije, ali nije idealno za unutrašnju klimu. Više nema razmene vazduha kroz otvorene prozore. Nedostatak razmene vazduha u kombinaciji sa visokom vlažnošću, može rezultirati stvaranjem buđi, plesni, vlage, oštećenjem kuće i vremenom prouzrokovati bolesti onih koji tu žive.

 

Na vama je da odaberete prirodnu ili veštačku ventilaciju, ali kako u potkrovlju imate mogućnost instalacije krovnih prozora i za kose i za ravne krovove, preporučujemo prirodnu ventilaciju, koja će vam obezbediti zdrav vazduh i okruženje

 

 

Kako nastaje kondenzacija?

 

Kondenzacija se stvara kada se vlažan vazduh ohladi. Kako vazduh sadrži manje vlage pri niskim temperaturama od visokih, vlažni vazduh ispušta vodu. Na taj način nastaje tanak vodeni film – kondenzat – posebno na hladnim, glatkim površinama kao što su ogledala, pločice i na vašim krovnim prozorima.

 

Kondenzacija na prozoru je pokazatelj visokog nivoa vlažnosti u sobi. Uz dobru i zdravu klimu u zatvorenom prostoru, kondenzacija se retko može videti.

 

 

Zašto krovni prozori skupljaju rosu?

 

Prozorska okna su obično najhladnije površine u sobi. Čak i kod najnaprednijeg zastakljivanja, kondenzat prvo postaje vidljiv na staklu, uprkos optimalnim vrednostima toplotne izolacije. To ukazuje na previsok nivo vlažnosti ili lošu unutrašnju klimu, koja je nezdrava.

 

Ako se samo fokusiramo na troškove grejanja, lako je zaboraviti važnost svežeg vazduha i zdrave unutrašnje klime. Ukoliko je prostorija nedovoljno provetravana tokom dana, vlažnost će se povećati zbog nepropusnog i hermetičkog načina gradnje novih i renoviranih zgrada. Kada spoljne temperature padnu tokom noći, vlažni vazduh se može taložiti kao kondenzat na hladnim površinama.

 

Ako sobe nisu ravnomerno zagrevane, topli vazduh migrira u hladnije prostorije, na primer u spavaću sobu, gde se takođe može kondenzovati. Kako je ivična površina stakla hladnija nego u centru prozora, kondenzacija će se najverovatnije pojaviti na tom mestu.

 

VELUX krovni proizvodi imaju specijalne karakteristike, koje mogu pomoći vašem domu da lakše diše.

 


- Otvaraju se
VELUX krovni prozori se mogu otvarati ručno ili električno kako bi se topli, vlažni vazduh oslobodio iz kuće.


- Drveni okrvir i krilo prozora poboljšavaju izolaciju
Svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta, a ne od metala ili vinila. Drvo je odličan prirodni izolator jer ne sprovodi toplotu, kao metal ili vinil.


- Energetski efikasno staklo
VELUX krovni prozori su dostupni sa energetski efikasnim trostrukim staklom, koje ima funkciju da unutrašnji sloj stakla održava toplijim kako ne bi dolazilo do nastanka kondenzacije.

 

 

Korišćenje VELUX krovnih prozora tokom zime

 

Tokom snežnog vremena ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren. Ako je ventilacioni poklopac otvoren, topli vazduh iz prostorije će izaći kroz poklopac i otopiti sneg iznad krovnog prozora. Otopljeni sneg će se zalediti na pokrivkama prozora i biće veoma teško otvoriti ga. Ako želite da provetrite sobu, prozor se mora otvoriti samo na  kratko.

 

Čak i bez snega na krovu, voda se može hladiti sa otvorenog poklopca za ventilaciju u hladnijim periodima. Ovo se može desiti kada se topli, vlažni vazduh iz unutrašnjosti zgrade sretne sa veoma hladnim spoljašnjim vazduhom. Zato u ovakvim situacijama ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren. Ako želite da provetrite prostoriju, savetujemo vam da otvorite prozor.

 

Ukoliko se buđ već pojavila, pogledajte kako da redovnim servisom i održavanjem to rešite

 

 

Jednostavan vodič za bolju i zdraviju klimu u zatvorenom

 

Aktivna ventilacija igra odlučujuću ulogu u efikasnom sprečavanju kondenzacije.

 

- Izvršite unakrsnu ventilaciju otvaranjem nekoliko krovnih prozora 5 – 10 minuta, četiri puta dnevno.

 

- Otvorite prozore do kraja: zidovi se hlade kad su prozori malo odškrinuti. To povećava rizik od kondenzacije i stvaranja plesni, što dovodi do nezdrave unutrašnje klime.

 

- Držite vrata zatvorena prilikom kuvanja i tuširanja, a zatim vazduh adekvatno provetrite.

 

- Ne koristite ovlaživače vazduha ili isparivače.

 

- Zavese treba da budu udaljene od zida u širini jedne ruke.

 

- U slučaju izuzetno visokog nivoa vlažnosti (na primer pri sušenju veša u zatvorenom), vazduh češće provetravajte, čak i ako je dostupan ventilacioni sistem.

 

- Pokušajte da ventilacijom održavate nivo vlažnosti u zatvorenom do maksimum 50% (merljivo higrometrom). Grinje i plesni nestaju kada nivo vlažnosti padne ispod 50%.

 

 

Kako sprečiti kondenzaciju grejanjem

 

Sve sobe u vašem domu moraju se grejati neprekidno i ravnomerno. Na taj način izbegavate migraciju toplog, vlažnog vazduha u hladnije prostorije. Ako tokom dana isključite grejanje ili podesite sobnu temperaturu na manje od 15 °C, uveče ćete imati rashlađene prostorije i može doći do stvaranja kondezacije.

 

Ako je moguće, radijatori bi trebali biti postavljeni ispod prozora. Protok toplote od radijatora prema plafonu treba da ima slobodan put. Kondenzacija na prozorima se retko može videti u kućama sa podnim grejanjem. Važno je, međutim, da se ispod prozora ne postavlja nameštaj koji sprečava toplotu od poda do prozora. Neprekidno grejanje i ventilacija ne samo da smanjuju rizik od kondenzacije, već i osiguravaju zdravu unutrašnju sredinu.

 

Više o kondenzaciji i njenom sprečavanju možete pročitati na zvaničnom sajtu.

 

           

 

Izvor: Promo

Foto: VELUX