PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako sprečiti kondenzaciju u domu

  • Objavljeno:
  • 24.12.2019

Kao deca voleli smo da crtamo po zamagljenim prozorima, ali da li znamo kako ta magla na prozorima nastaje? Da li je to pokazatelj količine vlage u prostorijama u kojima živimo? 

 

Četvoročlana porodica proizvede 10 litara vode dnevno, obavljajući različite aktivnosti, od kojih su neke: grejanje, kuvanje, kupanje, ali i spavanje i disanje. Kada na to dodate i činjenicu da 59% Evropljana ne provetrava svoje domove ni dva puta dnevno, javlja se pitanje – da li se u našim potkrovljima pojavilo neželjeno snabdevanje vodom?

 

Voda dobro dođe kao osveženje, ali da li je dobro kada u vazduhu u našim prostorijama ima previše vode?

 

 

Poznato je da vazduh koji nas okružuje sadrži određenu količinu vode, tj. vodene pare, koja je nevidljiva. To bismo uporedili sa oblakom pare koji nestaje kada ga apsorbuje temperatura. Što je vazduh topliji, može da sadrži više vlage.

 

Međutim, u nekom trenutku dolazi do ’’zasićenja’’ i vazduh na određenoj temperaturi ne može više da primi vlagu. Kada tako zasićen vazduh dođe u dodir sa hladnom površinom, hladi se i oslobađa višak vode koji nosi u sebi, u vidu finog zamagljenja hladne površine ili čak u vidu finih kapljica vode.

 

Još jedan primer za ovo je kada izdišete u pravcu ogledala. Tada dolazi do kondenzacije jer je vazduh koji izdišete pun vlage i topliji od ogledala.

 

Kako redukovati kondenzaciju

 

1. Redovno provetravajte

 

Provetravajte prostoriju najmanje dva puta dnevno. Ukoliko imate VELUX krovne prozore, možete koristiti ventilacioni preklop. Otvorite prozor na 5 do 10 minuta nekoliko puta tokom dana, kada su spoljašnje temperature iznad nule, kako bi se vazduh razmenio.

 

 

 

2. Ograničite proizvodnju količine vlage

 

  • • Podesite mehaničke odstranjivače vlage i aspiratore pored šporeta.
  • • Ne dozvolite da tokom tuširanja topla voda bespotrebno otiče. Vrata kupatila držite zatvorena, a prozor u kupatilu otvorite na 10 – 15 minuta nakon tuširanja.
  • • Temeljno provetrite odeću za spavanje.
  • • Ako je moguće, ne sušite veš u kući.
  • • Održavajte temperaturu u prostoriji od najmanje 20°C.

 

3. Pozicionirajte radijatore, peći i druga grejna tela, ispod prozora

 

Obezbedite kontinuiran protok toplog vazduha preko stakla prozora, pozicionirajući radijatore neposredno ispod prozora. Ostavite izvore toplote permanentno ispod prozora tokom hladnih dana.

 

4. Grejanje i ventilacija

 

U novom stambenom objektu ili nadogradnji, kao i renoviranom objektu, obratite pažnju. Otvorite vrata tokom suvih, sunčanih dana i održavajte višu temperaturu nego što je potrebno.

 

 

Nepoželjne situacije

 

Kondenzacija i šteta koju ona prouzrokuje na plafonu, nameštaju, slikama je direktan rezultat života u modernim uslovima, koji je vođen željom za toplijim i komfornijim prostorijama, kao i potrebom za čuvanjem energije (ekonomisanje u potrošnji energije).

 

U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni. Rezultat su toplije prostorije, kao i ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se skupi tokom dnevnih aktivnosti, nema mogućnost izlaska iz prostorije. Time se samo podstiče kondenzacija, a javlja se i rizik od pojava alergije i buđi.

 

 

Nove generacije krovnih prozora kao rešenje

 

Ukoliko se odlučite za VELUX prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklom, problem sa kondenzacijom će biti manji, nego kao kod jednoslojnog stakla u istoj situaciji.

 

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba zaboraviti da je dvostruko ili trostruko staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

 

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.

 


Kako vam ugradnja krovnih prozora može pomoći


Ventilacija je veliki korak u borbi protiv kondenzacije, zbog čega VELUX proizvodi krovne prozore sa specijalnim karakteristikama koje mogu pomoći vašem domu da lakše diše.

► Otvaraju se
VELUX krovni prozori se mogu otvarati ručno ili električno kako bi se topli, vlažni vazduh oslobodio iz kuće.

► Drveni okrvir i krilo prozora poboljšavaju izolaciju
Svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta, a ne od metala ili vinila. Drvo je odličan prirodni izolator jer ne sprovodi toplotu, kao metal ili vinil.

► Energetski efikasno staklo
VELUX krovni prozori su dostupni sa energetski efikasnim trostrukim staklom, koje ima funkciju da unutrašnji sloj stakla održava toplijim kako ne bi dolazilo do nastanka kondenzacije.

 

Više detalja o prevenciji ili smanjenju kondenzacije, pronađite na zvaničnom VELUX sajtu

 

 

Foto: VELUX

Izvor: Promo