PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako odabrati odgovarajući tip prozora i visinu ugradnje u pet koraka

 • Objavljeno:
 • 8.4.2016

Došlo je vreme da zamenite stare krovne prozore novim ili da prvi put opremate novi prostor, ali niste sigurni u svoj izbor? Ne brinite. Odabir krovnog prozora je lakši nego što mislite. Pratite pet koraka koji slede i odaberite pravi krovni prozor za vaš dom ili radni prostor. 

 


   Ovako izgledaju prozori sa pet zvezdica

 

   Čuvaju toplotu u vašem domu. Sprečavaju razbijanje stakla. Pogodni za ugradnju na različitim        visinama. Elegantni i izuzetno laki za upravljanje. Od sada dostupni i u Srbiji! Pogledajte!

 


 

Prvi korak: Tip upravljanja

 

Prva stvar o kojoj morate da razmišljate je tip upravljanja prozorom, a postoje dva osnovna pravila:

 

 1. 1. Za ugradnju na niskom parapetnom zidu preporučuju se prozori sa gornjim upravljanjem, a velika prednost ovih prozora je to što pružaju mogućnost da postavite nameštaj direktno ispod prozora, bez ometanja njegovog otvaranja ili zatvaranja.
 2.  

 1.  
 2. 2. Za ugradnju na visokom parapetnom zidu preporučuju se prozori sa donjim upravljanjem
 3.  

 

Drugi korak: Veličina prozora

 

Da biste dobili jasan i pregledan pogled kroz krovni prozor, a istovermeno imali dovoljno prostora iznad glave za upravljanje istim, visina krovnog prozora treba biti podešena u odnosu na nagib krova. Opšte pravilo glasi - što je manji nagib krova, to je duži krovni prozor.

 

U video zapisu koji sledi antropolog sa univerziteta u Kopenhagenu Bettina Hauge ukazuje na to koliki je značaj dnevnog svetla za raspoloženje i zdravlje cele porodice, zbog čega ovom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju pri uređenju svog doma.

 

 

Treći korak: Broj prozora

 

Prirodna svetlost je od kljucnog znacaja za vaš dom i što je više imate, bolje se osecate. Nikada ne možete izabrati previše prozora, jer grupa prozora efikasno transformiše sobu i spoljašnjost dovodi u vaš enterijer. Efekat je, naravno, neodoljiv.

 

 

Da biste odredili idealnu površinu za prozore, poslužite se sledećom jednačinom. Podelite veličinu vaše prostorije u kvadratnim metrima sa 10 i dobićete optimalnu veličinu prozora. Dakle, opšta preporuka glasi da zastakljene površine treba da čine minimalno 10% podne površine određenog prostora.

 

 

Ukoliko jedan prozor ne zauzima preporučenu površinu, kombinujte više prozora. A koje sve vrste prozora vam stoje na raspolaganju možete videti na stranici sa celokupnom ponudom prozora.

 

Četvrti korak: Pouzdana i trajna instalacija

 

Pri kupovini prozora obavezno treba voditi računa i o instalacionim proizvodima koji obezbeđuju pouzdanu i trajnu insalaciju. U pitanju su sledeća tri elementa:

 

 1. 1. Opšivke otporne na vremenske prilike

 2.  

Vaš novi VELUX krovni prozor treba da bude ugrađen sa opšivkom jer su one napravljene tako da se precizno uklapaju u specifične veličine prozora i obezbeđuju vodonepropusno povezivanje između vašeg prozora i krovnog materijala. Dizajnirane su tako da bezbedno i efikasno odvode vodu i prave se u različitim verzijama kako bi odgovarale određenim krovnim materijalima.

 

 1.  
 2. 2. Dodatna izolacija i zaštita

 3.  

Ako optimizujte vaš novi krovni prozor dobićete još više energetski efikasnu i dugotrajnu ugradnju. Stoga je osmišljen BDX 2000 komplet koji sadrži izolacioni ram B1 za dodatnu izolaciju između okvira prozora i krova, kao i hidroizolacioni set B3 (BFX 1000), koji obezbeđuje sigurnu vezu između prozora i krovnog pokrivaca. Drenažni odvod B2 odvodi vodu koja može da prodre u slojeve krova daleko od prozora, dok hidroizolacioni set BFX 1000 zajedno sa opšivkom osigurava vodonepropusnu barijeru između prozora i krova.

 

 1.  

 2. 3. Unutrašnja završna obrada

 3.  

Preporučuje se da koristite ram za unutrašnju oblogu za optimalnu unutrašnju završnu obradu. Čelični ram za ugradnju C1 formira savršenu strukturu za oblikovanje vaše obloge. Dizajn takođe pruža mogucnost ubacivanja dodatnog izolacionog materijala. Uključuje i BBX 0000 standardnu parnu branu C2 koja je 100% paronepropusna i sprečava kondenzaciju. Ova parna brana omogućava sigurnu vezu između VELUX krovnog prozora i parne brane koje već postoji na krovu.

 

 

Peti korak: Spoljašnja i unutrašnja zaštita

 

Savršen komfor je pitanje pronalaženja prave kombinacije. A da biste je imali u svom domu, treba da obezbedite dve stvari.

 

Prvo, treba da kontrolišete količinu dnevne svetlosti i sunčevih zraka da biste obezbedili prijatno i funkcionalno unutrašnje osvetljenje ili da biste po potrebi blokirali svetlost u potpunosti.

 

Drugo, treba da zaštitite svoj dom od prekomerne toplote koja dolazi od sunca. Drugim rečima, treba da kombinujete prekrasne unutrašnje roletne sa spoljašnjom zaštitom od toplote.

 

 

1. Spoljašnja zaštita

 

Ova zaštita sprečava značajnu količinu sunčevih zraka. Ovakav štit pomaže u održavanju prijatne temperature tokom dana i sprečava pregrevanje.

 

 

2. Unutrašnja zaštita

 

Unutrašnje roletne nude potpunu kontrolu svetlosti koja ulazi kroz krovne prozore. Dodavanjem komarnika sprečavate i ulazak insekata, a istovremeno omogućavate provetravanje prostorije.

 

 

Na raspolaganju vam stoji i dodatna pogodnost. Možete zakazati BESPLATNU posetu i konsultacije sa VELUX stručnjacima na teritoriji cele Srbije. Kliknite na baner ispod i ISKORISTITE SPECIJALNE POGODNOSTI. 

 

 

FOTO: VELUX