PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako od plastične ambalaže da napravite fantastične kućne predmete

  • Objavljeno:
  • 16.12.2020

Umesto da iskorišćene prazne plastične flaše bacite u smeće, upotrebite ih za izradu dekorativnih predmeta za vaš dom. Uz malo volje, mašte i kreativnosti, od  njih možete napraviti zavese, pregrade, hranilicu za kućnog ljubimca, viseće vaze i saksije, kutije za olovke…

 

Za dizajn plastičnih flaša i kasnije promociju potroše se milijarde dolara. Ali, kad se tečnost u njima ispije i ostanu prazne, smatraju se suvišnim i bacaju se u smeće.

 

 

Neverovatno je koliko toga možemo uraditi sa materijalom koji smo mislili da bacimo. Potrebno je samo malo volje i kreativnosti kako bi stare, istrošene stvari transformisali u funkcionalne predmete za dekoraciju doma.

 

Foto: Recyclart

 

Primera radi, PET ambalažu možete prikačiti na lampu ili luster sa LED svetiljkama i uživati u zanimljivoj igri svetlosti.

 

 

Od plastičnih flaša možete napraviti i zaklon za vaš automobil, ogradu za dvorište, saksije za cveće, stalak za nakit, kutije za olovke, hranilicu za kućnog ljubimca, pa čak i tabure. 

 

    

 

Dizajnerka Mišel Brand osmislila je zavese od materijala koji većina ljudi smatra smećem. Ona je, naime, izrezala baze plastičnih boca u obliku cveta, ošmirglala ih i povezala, napravivši neobičnu zavesu – Flowerfall.

 

Flowerfall se koristiti kao zavesa, ali i kao pregrada ili dekorativna instalacija.

 

 

"Koristila sam plastične flaše, jer je daleko izazovnije raditi sa postojećim oblicima i materijalima. Inspiraciju za cvetnu zavesu dobila sam istražujući svojstva plastike. Razgradila sam ovaj materijal pre nego što sam se zapitala šta da od njega napravim. Primenjujući kreativan dizajn i stečene umetničke veštine transformisala sam stare boce u nešto veoma lepo i korisno", rekla je ona.

 

Od plastičnih "cvetića" se može napraviti i abažur za lampu. Potrebno je da samo pažljivo spojite delove u kružnu celinu i dobićete upadljiv abažur. Takođe, "cvetići" mogu biti iste ili različitih boja.

 

Lampa Ella, Sarah Turner