PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako najlakše da osvežite stari nameštaj

  • Objavljeno:
  • 11.2.2014

Da li vam je nekada u kući zasmetao stari nameštaj koji je izgubio sjaj i više nije moderan? Sa malo mašte i veštine stare komode, stolove ili ormare možete učiniti vrlo modernim i upečatljivim komadima.

 

Za potpuno nov izgled kuće nije potrebno mnogo – dovoljno je prefarbati stare komade nameštaja i udahnuti im novi život. Ako uz to planirate i da promenite zidne obloge – uspeh je zagarantovan jer su kombinacije boja i dezena bezbrojne.

 

Vešte ruke preuređuju dom

 

Stari nameštaj dovoljno je ošmirglati, očistiti i premazati osnovnom bojom kako bi bio spreman za kreativnu finalnu obradu. Osnovna boja je važna kako nameštaj ne bi poprimio bledu boju  ispunjenu mehurićima vazduha i kako se šare drveta ne bi providele.

 

Na našem tržištu sada su dostupne akrilne boje na vodenoj bazi, rađene po ekološkim evropskim standardima. One su lake za nanošenje i toniraju se u najrazličitije boje, od pastelnih do vrlo tamnih, tako da se mogu odlično uklapati sa bojom zidova i ostalim komadima nameštaja.

 

Možete odabrati omiljene tapete iz palete najrazličitijih dezena i boja, od reljefnih do sasvim glatkih, od pastelnih do vrlo tamnih. Dizajneri akcenat stavljaju na ponovo moderne motive cveća ili druge motive iz prirode.

 

Stari nameštaj nije za bacanje

 

Decenijama stare komode možete osvežiti jarkim bojama, poput kraljevsko plave. Pastelno rezedo boja odlično se kombinuje sa belim površinama, a nameštaj u ovoj boji zanimljivo je uklopiti sa cvetnim pastelno rezedo i narandžastim tapetama. Tople žute boje lepo oživljavaju stari nameštaj.

 

Razmislite da li vam se dopada sjajan, polu sjajan ili mat nameštaj. Starinska mala salonska komoda obojena u mat sivo deluje vrlo urbano i sofisticirano, a pastelne sjajne roze i ljubičaste nijanse odlično se uklapaju sa njom.

 

Pohaban šik izgled može se postići dvostruko. Kod novih drvenih komada nameštaja dovoljno je ošmirglati završnu boju na rubovima, dok je kod starih potrebno ošmirglati, prefarbati, pa ponovo fino ošmirglati nameštaj na rubovima. Pohaban izgled može se postići kombinovanjem belog i starinskog drvenog nameštaja.

 

Da bi se nameštaj različitih boja ili vrsta drveta preuredio najbolje je sve prefarbati istovetnom bojom, kako bi se postigao zanimljiv i uredan izgled, a detaljima je moguće zaokružio celokupan utisak.

 

Ukoliko na terasi ili u bašti imate stolove, stolice i klupe različitog dizajna možete ih prefarbati istom bojom i stvoriti jedinstvenu kolekciju baštenskog nameštaja. Tada ne zaboravite zaštitnu farbu kako bi ovaj nameštaj bio otporan na vodu i hladnoću.

 

Tako uz malo mašte nekada nije potrebno kupovati novi nameštaj kako bi se potpuno promenio izgled životnog prostora. Samo malo volje i kreativnosti može napraviti čudesne efekte, a vredne komade starog nameštaja možete da odenete u novo ruho i otrgnete od zaborava.