PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako do najvećih ušteda u grejanju u novim i starim objektima

  • Objavljeno:
  • 11.10.2019

Nova grejna sezona uvek donosi i nove nedoumice. Za koji način grejanja se opredeliti, koji energent odabrati, ali i koje potencijalne investicije se zaista isplate? Otkrivamo vam rešenje za stare, ali i nove objekte koje će garantovano obezbediti velike uštede u vašem kućnom budžetu. 

 

Svima je već dobro poznato da cene energenata periodično variraju, pa je veoma teško predvideti koji način grejaja će biti najisplativiji na duže staze. Stoga se u razvijenim zemljama koje su poznate po mudrim odluka i isplativim investicijama akcenat više ne stavlja samo na izbor energenata, već sve više na energetsku efikasnost objekta. Razlog je jednostavan i logičan. To je jedini način da obezbedite sigurne uštede svake godine bez obzira za koji se energent opredelili.

 

Zato je idealno rešenje za one koji tragaju za dugoročnim uštedama upravo investiranje u materijale za gradnju i termoizolaciju stambenog prostora koji će praktično sami sebe otplati kroz osetno niže račune za grejanje i hlađenje. Da biste takve uštede zaista i ostvarili, neophodno je da pažljivo odaberete rešenje koje će vaš dom učiniti "ušuškanim" i energetski efikasnim, a Nemačka kao država poznata po vrhunskoj tehnologiji, svakako  je sjajan primer gde ćemo pronaći baš takvo rešenje.

 

A koliko nam je takvo rešenje potrebno najbolje ilustruje situacija u Srbiji. Podaci, naime, pokazuju da kuće i stanovi napravljeni pre 1970. godine u našoj zemlji nemaju skoro nikakvu toplotnu izolaciju, dok je kod onih napravljenih pre 1980. godine vrlo skromna. Više od 75% zgrada u Srbiji napravljeno je 80-tih godina, pa je na ovim objektima moguća i najveća ušteda – čak i do 80% energije za grejanje i hlađenje.

 

Stoga vam u nastavku teksta otkrivamo koje rešenje će doneti najveće uštede u grejanju u već postojećim, ali i novim objektima koji se tek grade ili su u planu. Krenimo redom...

 

 

"Nemačka formula" za nove objekte

 

Čuvena "nemačka formula" otkriva da je prilikom gradnje novih objekata mnogo isplativije uložiti u savremene građevinske materijale koji obezbeđuju odličnu toplotnu izolaciju nego zavisiti od kretanja cena na tržištu energenata. U prevodu, to je jedini način koji vam garantuje trajne uštede bez obzira koji sistem i egergent za grejanje koristite.

 

Upravo zbog svojih izuzetnih termičkih karakteristika Jedno od najrasprostranjenijih rešenja u Nemačkoj su  YTONG blokovi. U pitanju je građevinski materijal robne marke YTONG koji se proizvodi po zaštićenoj nemačkoj recepturi  i primenjuje se u izgradnji visokokvalitetnih objekata širom sveta, dok ga u Srbiji smatraju materijalom nove generacije iako je u upotrebi već čitav vek. Ono što je kod nas nedovoljno poznato je to da je ovaj proizvod u Nemačkoj proglašen za brend XX veka u građevinskoj industriji, što je najbolja potvrda njegovog kvaliteta.

 

"Tajna" je u osobini YTONG materijala koji gotovo da ne akumulira toplotu. To znači da kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, pa tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG Termobloka skoro da nema akumulacije toplote u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže. Tako se u objektima izgrađenim od YTONG-a ostvaruju znatne uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

 

Rešenje za već postojeće objekte

 

Ako svoj objekat niste "ušuškali" tokom same gradnje upotrebom preporučenih građevinskih materijala, a podaci podazuju da je to slučaj sa velikom većonom objekata u našoj zemlji, još uvek nije kasno jer i za taj problem postoji rešenje. Naime, za izolaciju objekata u gradnji, kao i već izgrađenih objekata, savršeno rešenje takođe smo pronašli u Nemačkoj, gde kompanija Xella već decenijama proizvodi Multipor termoizolacione ploče.

 

O kvalitetu Multipor ploča najbolje svedoči činjenica da se samo za nemačko tržište godišnje proizvode više od milion kvadrata ovog materijala. Štaviše, u Nemačkoj je proizvodni kapacitet rasprodat i Multipor se mora naručiti unapred. Uostalom, zvanični podatak agencija koje prate tržište govori da je Multipor, u segmentu unutrašnje izolacije starih objekata, lider po količini prodatog i ugrađenog materijala. Razlog za to leži u činjenici da je Multipor ploča kvalitetan izolacioni material, koji pored vrhunske termoizolacije na objektu ne pravi parnu branu, tako da ne dolazi do oštećenja zida i fasade zbog kondenzacije, a takođe sprečava i pojavu buđi.

 

Multipor ploče su potpuno prirodan, 100% mineralni materijal sa najvećim nivoom paropropusnosti kod izolacionih materijala. Mogu da se ugrađivati i sa spoljne i sa unutrašnje strane objekta, a mogućnost unutrašnje montaže daje im posebnu prednost kod objekata koji su pod zaštitom države, kao i višespratnih objekata, kako celih zgrada, tako i indivualnih stanova. 

 

Njihova prednost se ogleda i u negorivosti tako da ispunjavaju visoke standarde protivpožarne zaštite. Pored potpune negorivosti i velike pritisne čvrstoće, ugradnja je brza i laka, jednostavno se oblikuju, a proizvodnja od potpuno prirodnih sirovina osigurava zdravu i prijatnu mikroklimu za stanovanje.

 

 

Foto: Xella