PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako do najvećih ušteda u grejanju? Otkrivamo "nemačku formulu"

  • Objavljeno:
  • 9.10.2018

Svaka nova grejna sezona donosi i nove nedoumice. Koji energent odabrati? Za koji način grejanje se opredeliti? I kako obezbediti dugoročne uštede i investirati u rešenja koja se zaista isplate? Otkrivamo vam "nemačku formulu".   

 

Svake godine se iznova vode polemike o najekonomičnijem načinu grejanja. Kako cene energenata periodično variraju, veoma je teško predvideti koji način grejaja će biti povoljan na duže staze.  

 


Energetski efikasna kuća za veliku porodicu

Ova fantastična kuća prostire se na dva nivoa i ukupnoj površini od 236,6 metara kvadratnih. Poseduje garažu, kotlarnicu i ostale pomoćne prostorije. Sve to čini je izuzetno komfornom i prijatnom za svakodnevni život. Dodatna prednost je i ekonomičnost koju joj obezbeđuju materijali od kojih je izgrađena.


 

Stoga ne čudi što zemlje koje su poznate po mudrim odlukama i isplativim investicijama sve više stavljaju akcenat na energetsku efikasnost,  a ne samo na energente koji se koriste.

 

Idealno rešenje za one koji tragaju za dugoročnim uštedama može biti upravo investicija u materijale za gradnju ili termoizolaciju stambenog prostora koji će praktično sami sebe otplati kroz osetno niže račune za grejanje i hlađenje, a tokom decenija čuvati kućni budžet, efikasnije čak i od štedne knjižice. Kako biste takve uštede zaista i ostvarili, neophodno je da pažljivo odaberete rešenje koje će Vaš dom učiniti "ušuškanim" i energetski efikasnim. Nemačka kao država poznata po vrhunskoj tehnologiji, prva je destinacija na kojoj treba tragati za takvim rešenjima.

 

 

REŠENJE: "Nemačka formula"    

 

"Nemačka formula" bazira se na rešenjima koja ne zavise od odabira energenata ili sistema za grejanje, već se fokusira na ono što obezbeđuje sigurne uštede bez obzira na vrstu grejanja koju koristite. Mudar izbor energenata ili ekonomičnog sistema za grejanje svakako je dodatan benefit i doprinosi većim uštedama, ali bi bazični element svakog objekta trebalo da budu savremeni građevinski materijali, koji uz garanciju kvaliteta pružaju i odličnu toplotnu izolaciju.    

 

Jedno od rasprostranjenih rešenja u Nemačkoj, upravo zbog svojih izuzetnih termičkih karakteristika su YTONG blokovi. Građevinski materijal robne marke YTONG, proizvodi se po zaštićenoj nemačkoj recepturi  i primenjuje se u izgradnji visokokvalitetnih objekata širom sveta.  U Srbiji ga smatraju i materijalom nove generacije, iako je u upotrebi već čitav vek. Ono što je kod nas nedovoljno poznato je to da je ovaj proizvod u Nemačkoj proglašen za brend 20.veka u građevinskoj industriji.

 

 

"Tajna" je u osobini YTONG materijala koji gotovo da ne akumulira toplotu. Naime, kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, pa tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG Termobloka skoro da nema akumulacije toplote u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže. Tako se u objektima izgrađenim od YTONG-a ostvaruju znatne uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

Uštede u grejanju i hlađenju posebno su značajno pitanje u Srbiji, u kojoj kuće i stanovi napravljeni pre 1970. godine nemaju skoro nikakvu toplotnu izolaciju, dok je kod onih napravljenih pre 1980. godine vrlo skromna. Više od 75% zgrada u Srbiji napravljeno je 80-tih godina, pa je na ovim objektima moguća i najveća ušteda - čak i do 80% energije za grejanje i hlađenje.

 

 

Rešenje za već postojeće objekte

 

Ukoliko već imate kuću, možete je dodatno izolovati spolja, ali kod stambenih zgrada je to komplikovanije, posebno ukoliko je zgrada pod zaštitom države, ima veću spratnost ili se ne možete dogovoriti sa komšijama. Stoga je kompanija "Xella", koja prizvodi i "YTONG Termoblok", ponudila idealno rešenje za ovakve objekte jer u ponudi ima i materijal sa svim preporukama za termoizolaciju objekata i sa unutrašnje strane - Multipor termoizolacione ploče.

 

Arhitekta Đorđe Bajilo iz biroa "DBA" u Novom Sadu tvrdi da je najvažnije izabrati kvalitetan materijal koji ne pravi parnu branu, da ne bi došlo do oštećenja zida zbog kondezacije, a posle i same zgrade.

 

"Ja preporučujem više vrsta izolacionih materijala, ali materijal koji mi se najbolje pokazao u praksi su Multipor ploče. To je potpuno prirodan materijal sa najvećim nivoom paropropusnosti kod izolacionih materijala, a mogu da se montiraju i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Njihova prednost se ogleda i u negorivosti tako da ispunjavaju i visoke standarde protivpožarne zaštite", objašnjava arhitekta Bajilo i dodaje da mu se nikada nije dogodilo da je kasnije dobijao reklamarcije klijenata zbog vlaženja zidova, stvaranja gljivica i slično.

 

 

Inače, prva fasada urađena je Multiporom pre 20 godina. Upravo ta fasada je otvorena pre nekoliko nedelja kako bi se ispitala konzistentnost i konstantnost materijala. Fasada je ispitivana po nemačkim normativima i otvarana je na četiri mesta. Institut koji je vršio otvaranje fasade, nakon dva otvaranja prekinuo je ispitivanje, jer su se potvrdile sve karakteristike Multipora kao trajnog izolacionog materijala.

 

Ulaganje u energetsku efikasnost objekta predstavlja dugoročno ulaganje, koje će biti isplativo i ostvarivati uštede tokom decenija.

 

Ulaganje u energetsku efikasnost objekta dosnosi dugoročne benefite. Mudar izbor građevinskog materijala učiniće da vaš dom štedi za vas tokom decenija! Investicija u gradnju YTONG materijalima sama sebe isplati kroz uštedu energije (u grejanju i hlađenju), a dodatni bonus je savršena mikroklima i visok kvalitet stanovanja.

 

Pogledajte video koji ilustruje izolacione karakteristike i prednosti YTONG materijala.

 

Foto: YTONG