PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da vam računi ostanu isti i kad struja poskupi

  • Objavljeno:
  • 14.7.2015

Energetska efikasnost dobra je za našu životnu sredinu, ali i budžet. Za razliku od štednje, ne podrazumeva odricanje, već manju potrošnju energije. Otkrivamo vam pet efektivnihnačina kako da sitnim promenama smanjite račun za struju u vašem domu.

 

Cene električne energije za domaćinstva od 1. avgusta biće povećana za 12 odsto. Kilovat-čas struje ubuduće će koštati 7,28 dinara, plus PDV od 20 odsto, odnosno 8,84 dinara. U naredne dve godine očekuju nas nova poskupljenja. Da li znate da vaši računi mogu ostati isti čak i kad struja poskupi? Predstavljamo vam pet praktičnih saveta kako planski smanjite potrošnju struje, a da pritom poboljšate svoj kućni budžet.

 

Kontrolišite potrošnju električne energije

 

Kada dobijete račun za struju, da li znate šta zapravo plaćate? Možda trošite više energije nego što bi trebalo? Isključite iz utičnice sve aparate koje ne koristite, jer troše struju iako ne rade. Razliku u potrošnji ćete primetiti već nakon prvog obračuna.

 

Instalirajte aplikaciju za energetsku efikasnost na svom mobilnom telefonu i preko nje pratite potrošnju energije. Na tržištu postoji veliki izbor besplatnih aplikacija. Jedna od njih je"Presence app" pomoću koje možete da kontrolišete rad uređaja u svom domu, da ih uključujete i isključujete bez obzira na to gde se nalazite (pod uslovom da već posedujete smart uređaje).

 

Umesto da ostavite klima uređaj da vam hladi dom dok radite, uključite ga tek kada s posla krenete kući. Takođe, možete i da automatski podesite vreme rada aparata i veći deo potrošnje prebacite u noćnu tarifu kada je struja jeftinija.

 

Promenite navike

 

Zamenite obične sijalice štedljivim ili LED rasvetom. Na prvi pogled ovo rešenje će vam se učiniti skupljim, ali na duže staze smanjićete potrošnju energije, a samim tim i račun. Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko su upaljene sve u isto vreme, onda troše mnogo struje. Štedljive sijalice traju čak 10 puta duže od običnih, pa ćete i na taj način uštedeti.

 

Redovno održavajte klima uređaj, menjajte filtere i čistite njegove unutrašnje i spoljašnje jedinice. Filtere možete očistiti i sami, tako što ćete ih oprati mlakom vodom na svakih 15-30 dana. Pored toga, bar jednom godišnje odradite kompletan servis. Jer, "ušteda" koju ostvarite neservisiranjem klime vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili, u krajnjem slučaju, kupovinom novog uređaja.

 

Koristite noćnu tarifu

 

Cena struje znatno je skuplja preko dana. Zato je neophodno da kad god je to moguće koristite noćnu tarifu - od ponoći do 8 ujutru. Istraživanja pokazuju da prosečna srpska porodica koristi mašinu za pranje veša svakog drugog dana, na šta mesečno troši od 45 do 90 kilovat-sati. Mašinu bi trebalo uključivati samo noću, nikada punu i samo na kraće programe.

 

Mnogi smatraju da je racionalnije da se bojler drži stalno uključen, što nije tačno. To se posebno odnosi na male protočne bojlere u kuhinjama, koji su veliki potrošači. Razlika temperature vode u bojleru i okolini dovodi do većeg odvođenja toplote, što je čist gubitak utroška energije. Kod velikih bojlera termostat bi trebalo podestiti na 50 do 60 stepeni i svake druge godine očistiti kamenac.

 

Kupujte samo energetski štedljive aparate

 

Prilikom kupovine novog kućnog uređaja glavni kriterijumi su uglavnom njegova cena i mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa. Budite praktični i prilikom kupovine birajte samo aparate A+ ili A++ klase. Skuplji su, ali troše do 45 odsto manje energije.

 

Primera radi, frižideri klase A+ troše 30-42 odsto, a klase A++ manje od 30 odsto energije u odnosu na one s energetskom klasom D. Pored efikasnijih kompresora, frižideri nove generacije imaju i bolju izolaciju, što dodatno doprinosi energetskoj efikasnosti. Frižideri spadaju u najveće potrošače energije i ukoliko ne možete da prištite novi, podesite termostat između tri i pet stepeni Celzijusa. Takođe, nemojte da dozvolite da se u njemu stvaraju naslaga leda.

 

Smanjite potrošnju vode

 

Ušteda vode nije samo pitanje manjeg računa nego i ekologije i brige za našu planetu. Za početak proverite da li vam česme negde cure, promenite gumice i sve dobro zavrnite. Nećete verovati koliko se vode uštedi ovim jednostavnim potezom.

 

Zamenite kupanje u kadi tuširanjem. Za kupanje je potrebno 150-180 litara vode. Za njeno zagrevanje na 37 stepeni potrošićete šest kilovata po času. S druge strane, za tuširanje je potrebno 30-50 litara  tople vode, pa je i potrošena energija mnogo manja – 1,5 kilovat po času.

 

Kada perete zube ne puštajte vodu da teče. Isto uradite i kada ručno perete sudove. Napunite sudoperu ili odgovarajuću posudu vodom i u njoj suđerom očistite posuđe, pa ga tek na kraju isperite.

 

Pročitajte i vodič za uštedu energije u svakoj prostorijivašeg doma, koje možete primeniti već od danas. Otkrijte i kako da uz pomoć termo-izolacije ostvarite značajne uštede i smanjite račune za struju tokom leta i naročito zime. 

Foto: Expertbeacon.com