PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da sami tapacirate stolice i fotelje

  • Objavljeno:
  • 13.5.2014

Ako su vaše stare stolice i dalje upotrebljive, ali vam se ne dopada dezen koji je na njima, odaberite novi, sakupite potreban alat i prionite na presvlačenje nameštaja. Fotelje možete presvući u svoju omiljenu boju i zanimljiv dezen, a zanimljivu kombinaciju dobićete ako mu pridružite zanimljiv otoman vedrih boja.

 

Nemojte lako otpisivati zastarele fotelje zbog neukusnih tkanina kojima su presvučene. Dok god je njihova kontrukcija jaka ili drvo očuvano, uz malo tkanine i kreativnosti napravićete čudo. U koracima vam kroz slike pokazujemo kako da najlakše tapacirate stolice ili fotelje, a nakon kratke reparacije svoju staru neuglednu stolicu ili fotelju ni sami nećete prepoznati.

 

Potreban materijal:

 

Klešta

Papir i olovka

Marker

Makaze

Ručna ili električna heftalica za tapaciranje i spajalice

1,3 cm debljine staklene vune koja služi kao punjenje

Tkanina za tapaciranje (za većinu stolica potrebno je 4,5 metara)

Špenadle

Velt kabl ili gurtna

Mašina za šivenje, odnosno štepanje

Lajsne sa ekserima za tapaciranje

Lepak za tkaninu

Ukrasne špenadle ili nitne

Ekseri

Turpija

Crna lagana tkanina za donji deo stolice

Lepljiva traka

 

Način tapaciranja:

 

Uklonite pažljivo donju podlogu i sve deliće tkanine, a koristite klešta pa lagano uklonite špenadle.  Fotografišite sklopljenu fotelju i označite položaj delova fotelje kako biste znali kako ponovo da je sastavite nakon tapaciranja. Sačuvajte gurtne za tekstil kako biste mogli da ih iskoristite kasnije.

 

 

Pokušajte da ne pocepate tkaninu zato što ćete kasnije moći da je iskoristite. Ako su spajalice ili ekseri dobro pričvršćeni, olabavite ih postavljanjem ravne ivice šrafcigera pod zavrtanj i kuckajte ručicu čekićem. Koristite makaze za razdvajanje tkanina po šavovima.

 

 

Uklonite staro punjenje iz naslona stolice i sedišta ako je propalo ili isflekano. Proverite opruge i konstrukciju i popravite ih ako je potrebno. Išmirglajte, očistite i ofarbajte ram stolice kako želite i pustite da se osuši. Isecite komad novog materijala za punjenje tako da pokrije stolicu i isecite još jedan komad za sedišta. Zaheftajte svaki komad na svoje mesto i savijajte uredno oko uglova.

 

 

Položite originalnu tkaninu, pa preko novu tkaninu i oivičite kako ćete seći. Vodite računa o položaju, bojama i motivima, kao i pravcu pruga prema kojima treba postaviti materijal. Postavite na mesto i isecite oko šare, ostavljajući 5 cm viška materijala ispod originalnih komada, koji ćete iseći nakon spajanja. Ovaj materijal ćete uhvatiti prilikom spajanja.

 

 

Prebacite oznake za pravac postavljanja na nove komade koje želite da tapacirate.

 

 

Postavite komade tkanine na ram (za stolicu, sedište ili naslon stolice). Povucite tkaninu i zategnite je na naslon stolice i na zadnji deo stolice. Zaheftajte onoliko puta koliko je potrebno da biste lepo pričvrstili tkaninu i zategli je da stoji glatko. Budite sigurni da ste je pravilno zaheftali na zadnjoj strani, tako da vam ne smeta. Isecite suvišnu tkaninu.

 

 

Koristite stare komade kao model i odredite širinu i dužinu gurtne, koja je potrebna da ide oko sedišta na vrhu i dnu. Isecite dovoljnu širinu i dužinu, omogućavajući nekoliko dodatnih centimetara neophodnih za pričvršćivanje.

 

 

Pridružite trake sa dijagonalnim šavovima i dodatnom trakom 1 cm dužine. Sklopite dve trake dijagonalnim šavovima oko gurtne, stavite rajsfešlus i proštepajte ga.

 

 

Obod stolice fino obradite tako da tkanina ne viri ili ne visi, kako bi izgledala što bolje, pa sve lepo zašiti.

 

 

Držeći pravu stranu tkanine uz sedište, zaheftajte tkaninu lepo oko njega. Dodajte lepljivu traku oko sedišta i pričvrstite je za sedište.

 

 

 

Sklopite bočni panel dole preko trake i zategnite čvrsto i pričrstite na donji deo stolice. Odrezati delove koji vise i lepo postaviti gurtnu. Sve lepo oblikovati i zategnuti, tako da ne visi.

 

 

Postavite zadnji deo tkanine kako treba i savijte desnu stranu preko vrha stolice nazad. Nanesite lepljivu traku na vrh i pričvrstite na pravo mesto.

 

 

Stavite zadnji deo tkanine na poziciju i savijte desnu stranu preko vrha naslona stolice. Nanesite lepljivu traku i na vrh naslona na zadnjem delu i pričvrstite na mesto. Sklopite tkaninu unazad preko trake i povucite čvrsto ka dnu stolice nazad. Sklopite donje ivice ispod i sortirano na dnu stolice nazad. Koristite lepak za tkaninu ili trake dekorativne tkanine da obezbede višak tkanine na zadnjem delu.

 

 

Isecite komad prozračne tkanine za donju stranu stolice koristeći stari komad kao model. Obrnite stolicu naopako pričvrstite tkaninu na donji deo sedišta kako bi je zaštitila od prašine.

 

 

I na kraju okrenite stolicu, postavite je na mesto i divite se svom malom remek delu.

 

 

Izvor: bhg.com

Foto: bhg.com