PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da pripremite potkrovlje za zimu

  • Objavljeno:
  • 5.9.2014

Pored kvalitetnog krovnog pokrivača i prozora, ključni preduslov za udoban život u potkrovlju je adekvatna termoizolacija. Ako o njoj razmišljamo na vreme – potrudićemo se da izabrano rešenje pruži zaštitu ne samo od hladnoće zimi, već i od prekomerne toplote leti.

 

Energetska efikasnost je pojam o kome se sve više govori, a podrazumeva zapravo da obezbedimo da prostor u kome boravimo troši što manje energije na najefikasniji način, a da to ne bude nauštrb komfora. To pre svega podrazumeva da prostor mora biti dobro termički izolovan, kako energija za grejanje i hlađenje ne bi ‘curela’ kroz neizolovani krov, jer se tako može protraćiti i do 35% energije.

 

Naš zakon i nedavno usvojeni Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada jasno propisuju određene vrednosti koje svaki deo konstrukcije treba da zadovolji, pa samim tim i potkrovlje.

 

Maksimalna vrednost koeficijenta prolaza toplote Umax za kose krovove iznosi Umax=0,15 W/m2K, što je prilično ambiciozna, ali srećom, dostižna vrednost. U nastavku objašnjavamo i kako.

 

Termoizolaciono rešenje za sva godišnja doba

 

Šta je, dakle, adekvatno termoizolaciono rešenje koje će zadovoljiti i letnji i zimski režim boravka u potkrovlju?

Pre svega, to je kombinacija različitih materijala kao termoizolacije (recimo staklena i kamena mineralna vuna) ali i odgovarajuće folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim. Kako to izgleda kao sistem možete videti na fotografiji ispod. 

 

 

Prvo što svakako upada u oči je debljina ugrađene izolacije – da bismo zadovoljili gore navedene zahteve Pravilnika, moramo ugraditi između 26 i 30 cm termoizolacije. To znači da je za jedan klasičan drveni krov potrebno ugraditi termoizolaciju između rogova, ali i ispod nivoa rogova. Za efikasnost ovakvog sistema bitno je napraviti kvalitetan izbor materijala, ako želimo da u istom trenutku rešimo kako zimski, tako i letnji režim korišćenja potkrovlja.

 

Šta su opcije? Danas su na ceni prirodni izolacioni materijali, pa prevashodno treba razmisliti o ugradnji  termoizolacionih materijala vlaknaste strukture, mineralnog (prirodnog) porekla:

 

  • - kamene mineralne vune

  • - staklene mineralne vune

  • - kombinacije staklene i kamene  mineralne vune

  •  

Na prethodnoj fotografiji je prikazana treća, ali i najbolja opcija, jer je kombinacija staklene i kamene mineralne vune optimalno rešenje za izolaciju potkrovlja.

 

Četiri elementa za idealnu termoizolaciju

 

1. Kamena mineralna vuna je prirodni vlaknasti materijal, a pored termoizolacionog svojstva, ona je i zvučni izolator. Pruža i zaštitu od požara, jer je negoriva, što je čini izuzetnim multifunkcionalnim materijalom. Kamena mineralna vuna se stavlja u prostor između rogova, jer ima osetno veću gustinu nego staklena, pa iz tog razloga mnogo efikasnije blokira prolazak hladnoće i toplote u potkrovlje, što je posebno važno leti iako to mnogi zaboravljaju.

 

 

2. Staklena mineralna vuna je takođe prirodni materijal, sa sličnim svojstvima kao kamena mineralna vuna, samo manje gustine, pa je, osim za upotrebu u potkrovlju, pogodna i za pregradne zidove. Staklena mineralna vuna se stavlja ispod nivoa rogova – idealna je kao dodatni sloj termoizolacije kojim ćemo efikasno dostići traženu Umax vrednost. Na fotografiji se može primetiti i da je vuna braon boje, što je postignuto proizvodnjom od materija isključivo prirodnog porekla. Zbog toga je upravo ovakva vuna idealna za postavljanje u delu ka unutrašnjem prostoru, jer predstavlja svojevrsni filter unutrašnjeg vazduha u prostoriji.

 

 

3. Krovne folije – da  bi ovakav termoizolacioni sistem bio potpun, moraju se primeniti i krovne folije. One su veoma bitan deo konstrukcije, jer zajedno sa mineralnim vunama obezbeđuju dugovečnost ove konstrukcije. Posebno treba voditi računa o vrsti folija i imati u vidu sledeće:

 

1) paropropusna – vodonepropusna folija se ugrađuje ispod krovnog pokrivača i njena funkcija je da spreči prodor kiše i snega u unutrašnjost konstrukcije, a sa druge strane, da omogući višak vodene pare da nesmetano izađe iz unutrašnjosti ka spolja.

 

2) parna brana se ugrađuje sa donje, toplije strane izolacije, tj. nakon staklene mineralne vune ka unutrašnjosti. Njena funkcija je da omogući kontrolisani prolazak vodene pare iz unutrašnjosti ka sloju izolacionog materijala i ka spolja.

Kod folija je, pored odabira vrste folije, presudan i dobar kvalitet, jer samo kvalitetna folija na pravilan način štiti ceo sistem.

 

 

4. Završna obrada sa unutrašnje strane – najpraktičniji način ‘zatvaranja’ termoizolacionog sistema je suvomontažni zid sa potrebnom podkontrukcijom.

 

 

Tek ovako sklopljeno rešenje potkrovlja će omogućiti potpuni komfor u zimskom i letnjem periodu, kao i u prelaznim godišnjim dobima, kada su jutra i večeri hladniji od ostatka dana.

 

Benefite ovog sistema osetićete veoma brzo, a pre svega u sledećim aspektima:

 

- Povećan komfor i konstantna temperatura u prostoru tokom celog dana

- Smanjeni računi za grejanje zimi

- Smanjeni računi za struju utrošenu na hlađenje leti

  •  

Ovakav sistem podrazumeva veće inicijalno ulaganje, ali je korist višestruka. Period povraćaja investicije je obično oko 4 do 5 godina, nakon čega termoizolacija potkrovlja štedi za vas, kroz smanjene račune za potrošnju energenata. S obzirom na česta poskupljenja energenata, ovo je svakako razumna i dugoročno vrlo isplativa odluka.

 

Foto: Kuća stil / knaufinsulation.rs