PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako da osvežite kuhinju sa malo novca

  • Objavljeno:
  • 25.8.2014

Ako želite da osvežite kuhinju, ne morate da izvodite velike radove i ulažete mnogo novca. Nekada samo dobra ideja, volja i malo veštine za dekoraciju detalja mogu da osveže prostor. Pogledajte naše predloge i odenite svoju kuhinju u novo ruho.

 

1. Nova boja kuhinjskih elemenata

 

Ne morate da menjate kuhinjske elemente da biste postigli nov izgled, dovoljno je da joj promenite boju. Drvene kuhinjske elemente možete da išmirglate i prefarbate u neku drugu boju, a one od iverice možete oblepiti samolepljivim vodootpornim tapetama. Tradicionalne ručke sa frontova možete prefarbati ili zameniti kožnim ručkama koje možete i sami da napravite i pričvrstite sa dva tipla.

 

 

2. Pločice u novom ruhu

 

Ako ste vešti u slikanju, pločice u kuhinji možete i oslikati. Najpre ih izribajte i očistite fuge da zasijaju prvobitnim sjajem, a zatim vodootpornim bojama iscrtajte omiljene boje i dezene. Sa druge strane, ako ne želite da se okušavate sa bojama i četkicom, pribegnite jednostavnijem rešenju – oblepite pločice šarenim folijama ili tapetama. Važno je samo da se opredelite za one koje su vodootporne i prilikom proizvodnje predviđene za kupatila i pločice. Samo morate voditi računa da ih pažljivo zalepite. Posebno zanimljivo će biti ako ukombinujete različite boje i dezene. Raznobojne pločice će oživeti vašu kuhinju!

 

 

3. Uzmite četku i boju u ruke

 

Od najobičnijih tegli za začine, brašno, so i šećer možete napraviti zanimljivu kolekciju. Ne smeta ni ako su tegle potpuno različite po obliku i veličini. Dovoljno je da svaki poklopac ofarbate u istu boju. Za to vam treba molerska četka i akrilna farba, tonirana u vašoj omiljenoj boji. Brzo se suši i ekološka je. Potražite u farbari i providni zaštitni sloj koji je vodootporan, jer će vam to olakšati pranje tegli.

 

 

4. Podmetači sa omiljenim dezenom

 

Razne podmetače koje već imate u kući možete presvući materijalom ili papirom sa omiljenim dezenom. Tako ćete od nekoliko različitih kompleta napraviti jedinstvenu kolekciju koja neće proći neprimećeno kod vaših gostiju. Za ljubitelje putovanja i avantura, jedna geografska karta može poslužiti kao zanimljiva dekoracija. Skupite sve podmetače koje imate i želite da presvučete i  prema njihovom obliku isecite geografsku kartu (ili materijal po želji) na delove. Zatim je zalepite običnim lepkom. Ako želite nešto lepši i kvalitetniji efekat, uradite ovo dekupaž tehnikom. Postupak: Na čistu podlogu nanesite dekupaž papir ili u ovom slučaju kartu i premažite je lepkom za dekupaž koji možete naći u knjižarama. Zatim ih premažite slojem zaštitnog laka i dobićete sjajne podmetače sa kojih se šare neće skidati kada dođu u kontakt sa vodom.

 

 

5. Drvene daske u boji

 

Svoje drvene daske možete učiniti neobično lepim na sasvim jednostavan način. Ivice sa strane ofarbajte u raznim jarkim bojama. Nema čarobnog trika – treba vam četka i akrilna farba u boji po želji. Uživajte!

 

 

6. Šarena skrivena unutrašnjost

 

Čak i unutrašnjost kuhinje možete izmeniti vrlo lako, a dekorisanje ovog dela kuhinje jer zabavno jer ćete samo vi uživati u zanimljivim dezenima i bojama. Ivice polica možete oblepiti trakom i tako unutrašnjosti kuhinjskih elemenata dati dinamiku. Ukrasna lepljiva traka može se naći u gotovo svim knjižarama i dostupna je u raznim dezenima.

 

 

Foto: buzzfeed.com