PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da napravite osveživač vazduha koji dezinfikuje prostor

  • Objavljeno:
  • 29.3.2020

U nedostatku kupovnih, dezinfektant vazduha možete da napravite i sami, ali ga morate koristiti češće, jer je prirodan, pa mu je efekat nešto kraći.

 

U dezinfekciji prostora, ali i osvežavanju vazduha mogu vam pomoći prirodni osveživači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku delo.

 

Na taj način znaćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da vazduh u vašem domu bude čist, svež i prijatnog mirisa.

 

Opcija za izradu osveživača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku.

 

Potrebni sastojci:

 

• 1 šoljica vode

• 2 velike kašike medicinskog alkohola

• 15-20 kapi esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po ličnom izboru, možete kombinovati i više ulja (u grupu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, majoran, čajevac, nana, nemačka kamilica, ruzmarin, žalfija, sandalovina, zimzelen, cimetov list) i

• bočica s raspršivačem

 

 

Način pripreme:

 

U bočici s raspršivačem pomešajte sve sastojke. Kako biste sprečili potencijalno prosipanje, koristite levak. Dobro promućkajte i vaš osveživač spreman je za upotrebu.

 

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju da plutaju na površini vode, uvek promućkajte bočicu s raspršivačem pre upotrebe. Istina je da će se prirodni osveživači vazduha verovatno kraće zadržavati u vazduhu od kupovnih, ali rešenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

 

Na kraju, ne zaboravite da su osveživači samo pomoćnici, a ključno je luftirati prostorije tako da držite prostore otvorenim i uključite ventilaciju i temeljno čistite i dezinfikujete dom.

 

 

Izvor: Stil / 24sata.hr