PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da napravite fontanu od ukrasnog kamena

  • Objavljeno:
  • 9.4.2014

Fontane u dvorištu ili bašti deluju vrlo dekorativno i opuštajuće, a blagotovorni uticaj vode na čoveka dodatno pojačava efekat. Zato fontanu treba posmatrati kao ključno mesto u spoljašnjem prostoru, jer u potpunosti menja njegovu atmosferu. Šum vode štiti od spoljašnje buke i tako stvara prijatan, opuštajući ambijent, a fontane privlače i ptice, što donosi posebnu notu romantike i osećaj prirodnog okruženja.

 

Zidanje fontane, međutim, često iziskuje mnogo novca i vremena provedenog sa majstorima, pa vam predstavljamo jednostavan način da sami napravite savršenu fontanu od ukrasnog kamena koja će postići isti efekat.

 

Potrebno vam je nešto alata, nekoliko posuda i cevi, kao i ukrasni kamen od koga ćete napaviti „konstrukciju“, a najbolje od svega je to što za samo jedan dan možete da izgradite svoje malo umetničko delo u kome ćete uživati.

 

Potreban materijal:

 

Velika dekorativna spoljašnja posuda

Duboka posuda

Plitka posuda

Pumpa i bakarna cev

Ventil

Vodootporni lepak

Rečno kamenje i šljunak

Električni kabl

PVC cevi

Produžni kabl i izvor energije blizu ove male fontane

Skalpel ili nož

Makaze

Bušilica

(Opciono) farba u odabranoj boji

 

Postupak izrade:

 

1. Ovaj poduhvat počnite kopanjem mesta na koje ćete pozicionirati „basen“ fontane. Preporučljivo je da rupa bude malo veća od basena fontane, kako biste u nju smestili PVC cevi koje izoluju kabl za napajanje. Možete da stavite nekoliko komada rečnog kamenja na dno posude, jer će oni obezbediti čvrstinu. Nakon toga, stavite pumpu u sredinu posude i povežite je na cev, pa instalirajte ventil. Ubacite kabl kroz PVC cev kako biste ga izolovali.

 

2. Sledeći korak je montiranje dekorativne posude i gornjeg rezervoara za vodu, a čvrstinu joj možete obezbediti tako što ćete je pričvrstiti vodootpornim vezivom (lepkom), i to nakon što ste napravili otvore za bakarne cevi.

 

3. Napunite posudu sa vodom i ventil će biti otvoren. Postavite rečno kamenje ili dekorativne predmete oko fontane, sakrijte PVC cevi koje izoluju kablove da bi fontana imala što prirodniji izgled. Uverite se da glavno napajanje radi dobro pre nego što završite fontanu, kako biste izbegli buduće probleme.

 

4. Na kraju celog postupka izrade uključite fontanu i vaš kreativni poduhvat biće završen. Bašte sa fontanama idealne su za vežbanje i meditaciju, možete i da je ukrasite hranilicama za ptice i napravite pravi vrt, što će obezbediti još prijatniju i maksimalno umirujuću atmosferu u vašem dvorištu ili bašti. 

 

 

Foto: theownerbuildernetwork.com