PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da montirate zeleni krov u 8 koraka

  • Objavljeno:
  • 24.10.2014

Ako se pitate zašto su zeleni krovovi poslednjih godina postali pravi hit u svetu, dovoljno je navesti samo neke osnovne prednosti:

 

 Umesto stanradnog krovnog pokrivača dobijate zelenu oazu koja je posebno značajna u gradskim sredinama;

  •  
  •  Štedi vam novac tokom cele godine jer smanjuje potrošnju energije u vašem domu, i to do 25% pri grejanju i čak 75% pri hlađenju;
  •  

 Čini vaš dom bezbednijim jer u velikoj meri smanjuju opterećenje odvodnih sistema za oticanje atmosferskih voda;

 

  1.               Smanjuje buku iz okruženja i svakodnevno obezbeđuje prijatniju atmosferu.
  2.  
  •  

Zbog svih ovih karakteristika ne čudi sve veća popularnost zelenih krovova, a ljubitelje zelenih površina će obradovati i činjenica da se odnedavno i na našem tržištu konačno pojavio inovativni Urbanscape sistem zelenih krovova. Velika prednost ovih krovova je činjenica da predstavlja kompletan sistem koji se sastoji od protivkorenske membrane, drenažnog sistema sa ili bez rezervoara, supstrata (jedinstvenog patentiranog supstrata od kamene mineralne vune) i sloja vegetacije, a sistem za navodnjavanje se obezbeđuje u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova.

 

Urbanscape - rešenje za sve tipove krovova

 

Izuzetna prednost Urbanscape sistema zelenih krovova ogleda se i u tome što se veoma lako može montirati na sve vrste krovnih konstrukcija, bilo da se radi o betonskim ili čeličnim površinama, invertnim krovnim konstrukcijama ili bilo kojoj drugoj vrsti materijala korišćenih na krovovima. Elementi zelenih krovova su isti u svim slučajevima, a menjaju se samo zahtevi za izolacijom i položajem vodonepropusne membrane.

 

 

Montaža u 8 koraka

 

1. Očistite krov metlom. Pazite da se vodonepropusna membrana ne ošteti, kako biste osigurali da krov ne propušta vodu.

 

 

2. Kada vodonepropusna membrana nije otporna na prodor korenja, krov treba pokriti Urbanscape protivkorenskom membranom.

 

Protivkorenska membrana treba da prekrije vodonepropusnu membranu uz preklapanje od najmanje 0,5 metra na svim stranama. Fiksirajte protivkorensku membranu da biste sprečili da je vetar podigne.

 

Isecite protivkorensku membranu tamo gde se moraju postaviti drenažne korpe. Nemojte seći direktno preko vodonepropusne membrane. Iz razloga bezbednosti i zaštite protivkorenske membrane, koristite zakrivljeni sekač. Nemojte koristiti sekač oštrog sečiva ili nož.

 

 

3. Izaberite drenažni sistem:


(a) Urbanscape drenažni sistem sa rezervoarom – ploče su perforirane sa jedne strane kako bi omogućile zadržavanje vode. Montirajte ploče sa otvorima na gornjoj strani, uz preklapanje.


(b) Urbanscape drenažni sistem bez rezervoara – razmotajte drenažni sistem, pazeći da beli flis bude sa gornje strane. Ukoliko je potrebno, fiksirajte, i montirajte rolne neposredno jednu uz drugu.

 

Prekrijte celokupnu površinu krova drenažnim pločama/rolnama.

 

Isecite drenažne ploče/rolne tamo gde se moraju postaviti drenažne korpe. Iz razloga bezbednosti i zaštite protivkorenske membrane, koristite zakrivljeni sekač. Nemojte koristiti sekač oštrog sečiva ili nož.

 

 

4. Razmotajte Urbanscape Green Roll poprečno preko Urbanscape drenažnih ploča/rolni. Postavite Urbanscape Green Rolls neposredno jednu uz drugu.

 

Možete ostaviti prostor od 20cm od ivice krova nepokriven, i upotrebiti ga za površinu prekrivenu šljunkom.

 

Ako je potrebno, Urbanscape Green Roll se može iseći do odgovarajuće veličine (najbolje makazama).

 

 

5. Pažljivo razmotajte Urbanscape prekrivač sa mešavinom seduma poprečno preko Urbanscape Green Roll.

 

Počnite od jezička na vrhu. Proverite položaj Urbanscape prekrivača sa mešavinom seduma pre nego što počnete razmotavanje.

 

Ako je potrebno, Urbanscape prekrivač sa mešavinom seduma se može iseći do odgovarajuće veličine pomoću makaza ili zakrivljenog sekača.

 

Urbanscape prekrivači sa mešavinom seduma moraju prekriti kompletnu površinu Urbanscape Green Rolla. Ukoliko se šljunak stavlja na ivicama, pazite da površina bez vegetacije zauzima najmanje 20 cm od ivice krova.

 

 

6. Postavite drenažnu korpu na odvodne cevi.

 

Postavite aluminijumski profil oko seduma i stavite L stranu ispod Urbanscape drenažnih ploča/rolni.

 

 

7. Popunite prostor između ivice krova i Urbanscape prekrivača sa mešavinom seduma šljunkom krupnoće 16-32mm.

 

Pazite da Urbanscape protivkorenska barijera bude u potpunosti pokrivena.

 

Visina šljunka treba da bude na istom nivou sa Urbanscape prekrivačem sa mešavinom seduma.

 

 

8. Odsecite vidljivu protivkorensku membranu sa ivice krova. Nemojte seći direktno preko vodonepropusne membrane. Nemojte koristiti sekač sa oštrim sečivom ili nož.

 

Pokrijte gola mesta vegetacijom.

 

Zalivajte vegetaciju sve dok Urbanscape Green Roll ne bude potpuno zasićen.

 

 

Sa montažom treba početi u roku od 24 časa od isporuke, jer vegetacijske prekrivače ne treba držati u rolnama duže od nekoliko dana (uključujući i transport). Bitno je napomenuti i da zeleni krov treba montirati na temperaturi iznad nule, i pri maloj brzini vetra.

 

Kada je reč o održavanju, vegetaciju đubrite Urbanscape đubrivom jednom ili dvaput godišnje i uživajte u svim prednostima ovog sistema.

 

 

Detaljnije informacije o Urbanscape zelenim krovovima i svim prednostima koje nude možete pročitati u tekstu Urbanscape – zeleni krov za jedan dan.

 

Foto: knaufinsulation.rs