PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jesen stiže – uradite termoizolaciju na vreme

  • Objavljeno:
  • 2.10.2020

Sa dolaskom jeseni i prvih hladnih dana, najčešće počinjemo da razmišljamo o neophodnosti termoizolacije. Iako je svako vreme idealno za unapređenje termičkih karakteristika objekta, termoizolacija se više vezuje za uštede u grejanju, dok se uštede u hlađenju objekta neretko zanemaruju.

 

Dobro termoizolovan i ušuškan dom nema cenu

 

Zaista je tako. Ne samo da se ovo odnosi na ekonomski isplativ aspekt, već i na sve druge nematerijalne momente, koji kuću čine toplim domom.

 

Ulaganje u termoizolaciju objekta je doslovce ulaganje u budućnost. Termoizolacija predstavlja dugoročno ulaganje, koje će štedeti za vas tokom decenija koriščenja objekta. Zapravo, ovo je jedna od retkih investicija, koja samu sebe isplaćuje kako godine odmiču. Jednom uložen novac u poboljšanje termičkih karakteristika objekta, jeste vredna investicija koja će dugoročno raditi u korist Vašeg kućnog budžeta.

 

 

Termoizolacija kuće i stana

 

Termoizolacija kuće je uvek zahtevnija i iziskuje više planiranja, nego što je to slučaj sa termoizolacijom stana. Praktično gledano, kuća je samo stalan objekat i treba voditi računa o više površina i kritičnih tačaka, koje mogu doprineti gubitku energije.

 

Kad govorimo o kući, svakako najveća površina kroz koju se gubi najznačajnija količina enegrije jeste fasada objekta, ali se neretko dešava da se termoizolacija celokupne fasade objekta neretko odlaže. Međutim, što pre se odlučite na ovaj korak, to će ranije Vaša termoizolovana fasada početi da ostvaruje uštede za Vas. Kao i u svim našim ranijim tekstovima, naša preporuka je da se za termoizolaciju zidova vaše kuće, opredelite za prirodne materijale poput mineralne vune ili Multipora. Prirodni materijali su paropropusni, što će omogućiti zidovima Vašeg doma da „dišu“, odnosno ne postoji mogućnost pojave kondenza ili plesni.

 

Multipor je mineralna termoizolaciona ploča, koja se sastoji od potpuno prirodnih sirovina, i idealna je za primenu na svim pozicijama objekta – koriste se za termoizolaciju zidova, plafona i krova. Multipor ploče su izuzetno lagane i jednostavne za obradu i ugradnju. Posebno su pogodne za termoizolaciju stana, s obzirom da se mogu primenjivati i sa unutrašnje strane zida. Montiraju se direktnim lepljenjem na željeni zid, dok se istovremeno veoma lako opkrajaju i uklapaju.

 

Kako biste poboljšali termoizolaciju u stanu potrebno je uraditi izolaciju na spoljašnjim zidovima. Zbog susednih stanova, najčešće je reč o samo jednom ili dva zida. Drugim rečima, potrebno je veoma malo ulaganja i malo vremena, kako biste višestruko poboljšali komfor života u vašem stanu.

 

 

Zamena stolarije

 

Svi mi želimo osunčan dom sa velikim prozorima i staklenim površinama. Međutim, u zimskom periodu upravo su prozori slabe tačke na objektu kroz koje odlazi značajna količina energije.

Ukoliko planirate gradnju kuće, savetujemo Vam da velike staklene površine predvidite na sunčanoj strani, dok se na strani koja dobija manje sunčeve enrgije, rađe opredelite za prozore manjih dimenzija.

 

Bilo da gradite ili već posedujete kuću, odlučite se za kvalitetnu stolariju. Zamena stolarije je jedan od ne tako zahtevnih radova i može se jednostavno izvesti. Danas na tržištu postoje mnoge vrste prozora sa termoizolacionim karakteristikama, koje se razlikuju po broju komora, izradi i vrsti stakla. Izbor je zaista veliki i potrebno je istražiti više opcija pre nego što izaberete stolariju koja najviše odgovara Vašim potrebama.

 

 

Termoizolacija krova

 

Često se dešava da u potkrovljima kuća ili stambenih zgrada, bude veoma hladno tokom zime i vruće u letnjem periodu. Razlog je neadekvatna termoizolacija. Kroz krovnu površinu gubi se velika količina energije.


Termoizolacija krova može doprineti značajnim uštedama na nivou celog objekta, bilo da je u pitanju kuća ili stambena zgrada. Krov se može uspešno izolovati upotrebom Multipor termoizolacionih ploča, koje  se mogu postavljati uobičajeno, ali se mogu i fiksirati sa unutrašnje strane. Postavljanje Multipor ploča na plafon, posebno je praktično za stanove u potkrovlju, jer se može unaprediti termoizolacija na nivou određene stambene jedinice. U stambenim zgradama često se dešava da nije moguće usaglasiti se sa svim stanarima i izvesti radove na nivou celokupnog objekta.

 

 

Gde se još gubi energija

 

Kako bi Vaš dom bio potpuno ušuškan i topao obratite pažnju na termo mostove, koji se javljaju na mestima spajanja različitih elemenata, poput betonske ploče i zidova, betonskih stubova itd. S obzirom da termička svojstva građevinskog materijala i betona nisu ista, ovi delovi se ponašaju kao "mostovi" za odlazak toplote iz vašeg doma.

 

Problem možete uspešno rešiti upotrebom Multipor termoizolacionih ploča, koje su idealne za smanjenje termo mostova u zonama armiranobetonskih stubova, greda i ploča u konstrukciji.

Čak i najmanje ulaganje u termoizolaciju može vam doneti značajne uštede. Ukoliko niste u mogućnosti da uradite sve odjednom, planirajte radove u fazama i ritmu koji vama odgovara, kako biste termoizolaciju Vašeg doma doveli do željenog nivoa.