PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Izvucite maksimum iz vaše mašine za pranje sudova

  • Objavljeno:
  • 5.1.2021

Mašina za pranje sudova je sjajan izum. Izumljen pre nekih stotinu trideset godina, još uvek nam štedi puno vremena, truda, energije i vode. Ipak, većina mašina za pranje sudova bi mogla da bude i efikasnija, pod uslovom da se korisnici pridržavaju ovih jednostavnih saveta i trikova.

 

Šta možete znati o mašinama za pranje sudova, pitate se? U teoriji ih napunite prljavim sudovima, dodate malo deterdženta (u bilo kojem obliku ili obliku) i pritisnete dugme. Jel tako? Pa, ne u potpunosti. Ako ne želite da završite sa „očišćenim“ tanjirima i dalje prekrivenim ostacima hrane ili flekama, predlažemo da obratite pažnju na ove jednostavne savete koji će vam pomoći da iz mašine za pranje sudova dobijete maksimum.

 

Uklonite ostatke hrane sa tanjira

 

Kao što se obično navodi u korisničkom priručniku (koji retko ko zaista čita), sposobnost čišćenja većine mašina za pranje sudova može biti dovedena u pitanje kada u nju stavite previše ostataka hrane. Iako bi moglo izgledati očigledno, uklanjanje ostataka hrane sa tanjira pre nego što ih stavite u mašinu za pranje sudova je jedna navika koju treba naučiti. I jedna dobra vest – ne morate prethodno ispirati sudove, pobrinuće se visoka temperatura pranja unutar mašine za pranje sudova.

 

Proverite izvor vode

 

Da li su vaše oprane čaše i tanjiri i dalje puni ostataka kamenca? Tvrda voda može imati takav efekat. U slučaju da vaše posuđe i dalje ima mrlja nakon pranja u mašini za pranje sudova, proverite izvor vode. Ako je vaša voda tvrda, koristite dodatni omekšivač vode da biste sprečili pojavu mrlja i nakupljanja minerala. Takođe, uvek koristite samo deterdžente koji ne štete životnoj sredini.

 

Napunite mašinu na pravi način

 

Na maksimalan način iskoristite energiju i efikasnost mašine za pranje sudova – kako je navedeno u korisničkom priručniku – napunite je maksimalno moguće. Ipak, trebali biste biti pametni u vezi s tim – prenatrpanost ili preopterećenje mašinu za pranje sudova ili može blokirati prskalice i sprečiti prodor vode na sve površine, pa rezultat možda neće biti onakav kakav ste očekivali.

 

Izbor programa postoji sa razlogom

 

Ako vaša mašina za pranje sudova nije jedan od starijih modela koji ne poseduju super inteligenciju, senzore i automatske programe, potrebno je da odaberete odgovarajući program za pranje sudova. Većina mašina za pranje sudova ima standardni program za normalno pranje, zahtevniji program za dubinsko pranje i lagani ciklus za porcelan i lomljive predmete. Možda postoji i opcija ekološkog ciklusa za uštedu energije. Ako posuđe nije previše prljavo, možete odabrati ekološki opciju ili programski ciklus sa nižim temperaturama, jer će to rezultirati nižim računom za energiju.

 

Postoji i (osnovno) održavanje

 

Mašine za pranje sudova nisu uređaji koji ne zahtevaju održavanje. Da biste izbegli kvar, curenje i / ili oštećenje, treba ih barem povremeno očistiti. Ako vidite zaglavljene čestice hrane, ostatke deterdženta i naslage minerala na unutrašnjim mehanizmima mašine za pranje sudova, to znači da je krajnje vreme da ih očistite. Za ovaj zadatak vam nisu potrebne posebne hemikalije, samo pokrenite mašinu za pranje u normalnom ciklusu pranja, koristeći dve šolje jabukovog sirćeta umesto deterdženta. Za detaljnije čišćenje, unutrašnje zidove i nosače možete da obrišete i rastvorom sirćeta i sode bikarbone. Ili možete koristite poseban program, ako ga ima vaša mašina za pranje sudova, kao što je Gorenje program Self clean, na primer.

 

Dobro je upamtiti da povremeno proverite začepljenja. Obično se javljaju u prskalici i odvodu, ali popravak je prilično lak. Samo koristite čačkalicu ili iglu da biste izbacili sve čestice.

 

Izaberite najbolju mašinu za pranje sudova za vas

 

Nisu sve mašine za pranje sudova iste. Ako više volite uređaje prilagođene korisniku, istražite Gorenje SmartFlex mašine za pranje sudova. Imaju nekoliko trikova u rukavu i uživaju ulogu pouzdanih pomoćnika u kuhinji. Štaviše, one se u potpunosti prilagođavaju vašim potrebama zahvaljujući različitih funkcijama i prilagodljivoj unutrašnjosti.

 

Korpe Gorenje SmartFlex mašina za pranje sudova su opremljene izuzetno pokretnim elementima i prilagodljivim rasporedom korpi za lako punjenje. Svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi olakšao rukovanje posuđem. Opremljene sa tri korpe, omogućavaju pranje do 16 kompleta sudova odjednom. Potpuno fleksibilna unutrašnjost omogućava različite mogućnosti punjenja, upotreba je jednostavna, a efekti pranja su i do 30% bolji zbog treće prskalice.

 

Nezamenljive su kada vam se žuri. Brzi program nazvan SpeedWash pere sudove za samo 15 minuta. Savršen za brzi manevar sudovima kada imate više gostiju u kući.