PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Izolacija koja štedi decenijama i otplaćuje samu sebe

  • Objavljeno:
  • 3.11.2017

Ako tragate za dugoročnim uštedama, štedne knjižice ne moraju biti jedino, ali ni najbolje rešenje. Uverite se i sami.  

 

Kamate na štednju u bankama znatno su pale poslednjih godina i dostigle minimalne vrednosti koje se kreću ispod 1% godišnje. Istovremeno, cene energenata rastu iz godine u godinu povećavajući troškove stanovanja.

 

Zato pravo rešenje za one koji tragaju za dugoročnim uštedama može biti investicija u materijale za gradnju ili izolaciju stambenog prostora koji će praktično sami sebe otplati kroz osetno niže račune za grejanje, a tokom narednih decenija dopunjavati vam kućni budžet bolje od štedne knjižice. Da bi takve uštede zaista i ostvarili, ključan je izbor izolacije, a Nemačka kao država poznata po vrhunskoj tehnologiji prva je destinacija na kojoj treba tragati za takvim rešenjima. 

 


   100 evra godišnje za grejanje? Da, moguće je!

   Večito pitanje "kako ostvariti uštedu u grejanju i hlađenju uz savršenu mikroklimu i visok kvalitet      stanovanja?" konačno je dobilo pravi odgovor!

 


 

"Najbolji građevinski materijal u Nemačkoj u poslednjih 100 godina"

 

YTONG Termoblok je produkt zaštićene nemačke tehnologije koji se nalazi u širokoj upotrebi u svetu, a u Srbiji ga smatraju i materijalom nove generacije, iako je u upotrebi već čitav vek. Ono što je nedovoljno poznato u Srbiji je to da je ovaj proizvod u Nemačkoj proglašen za najbolji građevinski materijal u poslednjih 100 godina u oblasti termoizolacije.

 

"Tajna" je u osobini YTONG materijala koji gotovo da ne akumulira toplotu. Naime, kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, pa tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG Termobloka skoro da nema akumulacije toplote u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže. Tako se u objektima izgrađenim od YTONG-a ostvaruju znatne uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

Uštede u grejanju i hlađenju posebno su značajno pitanje u Srbiji, u kojoj kuće i stanovi napravljeni pre 1970. godine nemaju skoro nikakavu toplotnu izolaciju, dok je kod onih napravljenih pre 1980. godine vrlo skromna. Više od 75% zgrada u Srbiji napravljeno je 80-tih godina, pa je na ovim objektima moguća i najveća ušteda - čak i do 80% energije za grejanje i hlađenje.

 

 

Rešenje za već postojeće objekte

 

Ukoliko već imate kuću, možete je dodatno izolovati spolja, ali kod stanova je to komplikovanije, posebno ukoliko je zgrada pod zaštitom države, ima veću spratnost ili ne možete da se dogovorite sa komšijama. Stoga je kompanija "Xella", koja prizvodi i "YTONG Termoblok", ponudila idealno rešenje za ovakve objekte jer u ponudi ima i materijal sa svim preporukama za termoizolaciju objekata i sa unutrašnje strane - Multipor.

 

 

Arhitekta Đorđe Bajilo iz biroa "DBA" u Novom Sadu tvrdi da je najvažnije izabrati kvalitetan materijal koji ne pravi parnu branu, da ne bi došlo do oštećenja zida zbog kondezacije, a posle i same zgrade.

 

"Ja preporučujem više vrsta izolacionih materijala, ali materijal koji mi se najbolje pokazao u praksi su Multipor ploče. To je potpuno prirodan materijal sa najvećim nivoom paropropusnosti kod izolacionih materijala, a mogu da se montiraju i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Njihova prednost se ogleda i u negorivosti tako da ispunjavaju i visoke standarde protivpožarne zaštite", objašnjava arhitekta Bajilo i dodaje da mu se nikada nije dogodilo da je kasnije dobijao reklamarcije klijenata zbog vlaženja zidova, stvaranja gljivica i slično.

 

O karakteristikama Multipora svedoči i video zapis koji sledi.

 

Kvalitet i pouzdanost dokazane testiranjem

 

O kvalitetu i pouzdanosti ovog proizvoda možda najbolje svedoči podatak da se samo za nemačko tržište godišnje proizvode više od milion kvadrata ovog materijala. U Nemačkoj je proizvodni kapacitet rasprodat i Multipor se mora naručiti unapred. Zvanični podatak agencija koje prate tržište govori da je Multipor, u segementu unutrašnje izolacije starih objekata, lider po količini prodatog i ugrađenog materijala.

 

 

Inače, prva fasada urađena je Multiporom pre 20 godina. Upravo ta fasada je otvorena pre nekoliko nedelja kako bi se ispitala konzistentnost i konstantnost materijala. Fasada je ispitivana po nemačkim normativima i otvarana je na četiri mesta. Institut koji je vršio otvaranje fasade, nakon dva otvaranja prekinuo je ispitivanje, jer su se potvrdile sve karakteristike Multipora kao trajnog izolacionog materijala.

 

Pogledajte video koji ilustruje izolacione karakteristike i prednosti YTONG materijala.

 

Zbog svega navedenog, jasno je da kratkoročne uštede dobrim izborom izolacije možete pretvoriti u decenije štedenje, jer investicija u gradnju YTONG materijalima sama sebe isplati kroz uštedu energije (u grejanju i hlađenju), a dodatni bonus je savršena mikroklima i visok kvalitet stanovanja.

 

 

Foto: YTONG