PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 efikasnih saveta za uštedu energije tokom cele godine

  • Objavljeno:
  • 18.7.2017

Uz ove savete za uštedu energije možete smanjiti troškove za struju, vodu i grejanje. Važno je da se ovih preporuka pridržavate i primenjujete ih konstantno kako biste osetili pozitivne posledice koje imaju na kućni budžet.

 

U slučaju da posedujete stare uređaje, saveti će imati ograničen efekat, pa se modernizacija doma najčešće postavlja kao imperativ.

 

1. Izbegavajte stand-by mod kada god to nije neophodno

 

Kada nisu u upotrebi, uređaji treba da budu potpuno isključeni. Jedan od najvažnijih saveta za štednju energije je, stoga, da se izbegava režim čekanja. Kada je postavljen na "stand-by", uređaju je svejedno potrebna električna energija iako ne funkcioniše u svrhu kojoj je namenjen. Bolje je isključiti uređaj u potpunosti i uključiti ga ponovo kada je potreban, i na taj način se može uštedeti dosta energije.

 

2. Zamenite obične sijalice modernim LED

 

Razmišljajte o modernizaciji čak i kada se radi o rasveti. Stare sijalice i generalno prevaziđeni rasvetni uređaji su pravi rasipnici energije. Bolja opcija je LED rasveta, koja ne samo što štiti okolinu, već i smanjuje račun za struju. Ovaj savet se može lako primeniti, a pored štednje, može doprineti i lepšoj atmosferi u kući.

 

 

3. Modernizujte sistem za grejanje

 

Jedan od načina na koji ćete uštedeti najviše novca  čak i ako ne menjate sopstvene navike jeste modernizacija sistema za grejanje.Nova grejna tela funkcionišu mnogo efikasnije – održavaju dom  prijatno toplim, a u isto vreme značajno smanjuju troškove.

 

Velika pogodnost za sve građane naše zemlje je činjenica da je na našem tržištu konačno dostupna platforma Novogrejanje.com koja vam omogućava da za samo 24h od popunjavanja online upitnika o ključnim podacima o vašem domu na sajtu novogrejanje.com od stručnjaka dobijete idealno rešenje za grejanje prilagođeno upravo vašem domu.

 

 I to nije sve. Visok kvalitet novog grejanja i vrhunsku tehnologiju garantuje činjenica da se u grejnim sistemima koje nudi novogrejanje.com koristi isključivo grejna tehnika jedne od najpoznatijih kompanija za grejanje na svetu, nemačke kompanije "Viessmann".

 

 

Ako želite efikasan sistem za grejanje sa koji štedi za vas, obavezno razmotrite sledeća tri rešenja:

 

1. Grejanje na toplotne pumpe;
2. Grejanje na gas;
3. Grejanje na drva;

 


    10 najčešćih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju

   Prilikom grejanja kuće ili stana često pravimo greške koje dovode do velikog rasipanja toplote i                energije, a time i do nepotrebno visokih računa. Predstavljamo listu najčešćih grešaka koje možete          ispraviti jednim pokretom ruke.


 

4. Koristite energetski efikasne uređaje

 

Energetski razredi A+++ i A++ smatraju se naročito efikasnim. Stoga bi stare uređaje sa lošom energetskom efikasnošću bilo najbolje zameniti. Jednokratno ulaganje u nov uređaj najčešće se u kratkom roku isplati zbog poboljšane energetske efikasnosti i pomoću saveta za uštedu energije.

 

5. Savet za štednju u kupatilu: Tuširanje umesto kupanja u kadi

 

Ušteda energije, a samim tim i smanjenje računa, može se postići racionalnom potrošnjom vode. Tuširanje je uvek ekonomičnije od kupanja u kadi, ali čak i ako ponekad zamenite tuširanje kupanjem u kadi, uštedećete mnogo više vode nego da punite kadu svaki put.

 

 

 

6. Redukujte mašinsko sušenje veša

 

Poznato je da su mašine za sušenje veša veliki potrošači, stoga bi njihovo korišćenje trebalo smanjiti naročito tokom proleća i leta, i kad god je to moguće - veš sušiti na dvorištu ili terasi.

 

7. Napunite veš mašinu i mašinu za pranje sudova

 

Kada je reč o mašinama za pranje, savet za uštedu  energije je isti: nemojte ih uključivati dok nisu pune i trudite se da ih koristite što ređe, kako biste smanjili potrošnju vode i energije.

 

 

 

8. Zamenite izolaciju na prozorima

 

Važna preporuka za uštedu energije tokom hladnijih dana: proverite da li vaši prozori dobro dihtuju i zamenite izolaciju ukoliko je to neophodno. Samolepljive sunđeraste trake pomoći će da što manje toplote izađe napolje, a ostali saveti u vezi sa grejanjem mogu se primenjivati uporedo sa ovim.

 

9. Koristite automatizaciju

 

Sledeći saveti mogu se primeniti u pametnim domovima: pratite i proveravajte funkcije uređaja. Putem aplikacije SmartHome možete analizirati potrošnju energije u realnom vremenu ili preračunavati potrošnju na mesečnom nivou. Na osnovu tih rezultata mogu se dobiti saveti za uštedu energije na identifikovanim električnim uređajima.

 

 

 

10. Efikasna ventilacija tokom zime

 

Način na koji provetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor i luftirate prostoriju oko deset minuta. U tom slučaju svež vazduh u sobu, ali toplota ne napušta prostoriju u potpunosti.

 

Kako funkcioniše platforma Novogrejanje.com i ceo proces odabira i ugradnje pogledajte u video zapisu koji sledi.

 

Foto: Novogrejanje / KućaStil