PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dekupaž za početnike

  • Objavljeno:
  • 27.9.2015

Ukoliko su vaš stari nameštaj ili dekorativni predmeti izgubili prvobitni sjaj, idealno rešenje je da ih ukrasite dekupaž tehnikom.

 

Ova stara tehnika sa Istoka doživela je veliku popularnost i postala hit među svim generacijama . Ne oduzima mnogo vremena, a rezultati će biti impresivni i osećaćete se kao pravi umetnik.

 

Sve što je od drveta, keramike, stakla, metala, plastike i slično, može se ukrasiti dekupaž tehnikom. Iako se početnici najčešće odlučuju za rad sa salvetama, predmete je moguće ukrašavati i pomoću novina, ukrasnog papira, razglednica, čak i tkanine.

 

Materijal za dekupaž možete pronaći u specijalizovanim hobi-radnjama, farbarama i knjižarama.

 


   Kako preslikati fotografiju na drvo

 

   Originalni pokloni ili savršeni ukrasi za kuću ne moraju biti ni zahtevni, ni skupi. Dovoljno je da        izdvojite malo vremena, pratite uputstvo, i imaćete idealan poklon, detalj ili vrednu uspomenu.

 


 

Potreban materijal za dekupaž:

 

  • Bela akrilna boja kao osnova za dekupaž projekat. To je naročito važno za početnike, dok se ne savlada veština mešanja boja.
  • Lepak (drvofiks - lepak za drvo ili specijalan lepak za dekupaž)
  • Materijal koji se lepi na nameštaj, staklo, plastiku (salvete, isečci iz novina, razglednice, ukrasni papir, fotografije itd.)
  • Lak (mat ili u sjaju)
  • Alat, četkice (od sintetičkih materijala, pogledajte u kineskim radnjama), valjci (najbolji je mali sunđerasti, koji možete kupiti u bilo kojoj farbari), sunđeri, makaze, skalpel, šmirgla (krupnija i sitnija), stara krpa, samolepljiva folija.
  •  

 

Bacite se na posao i uživajte u onome što preuredite svojim rukama, možda otkrijete svoj skriveni talenat.

 

Način izrade:

 

1. Važno je da predmet koji želite da ukrasite dobro pripremite. Recimo, ako je sto koji želite da ulepšate dekupaž metodom tamne boje, kada se salvete zalepe rezultat neće biti impresivan, jer ništa od ukrasa i ornamenata salvete neće doći do izražaja. Zato ga treba ofarbati u belu boju i pristupiti dekupaž metodi.

 

2. Ukras sa salvete koji želite da iskoristite pažljivo isecite makazicama ili pokidajte prstima. Kako bi se salveta lakše kidala, možete četkicom utapkati vodu oko ukrasa. Cepkanjem salvete se dobija ivica koja se lakše stapa sa podlogom kada se zalepi, a time i prirodniji izgled. Koristi se samo gornji sloj salvete.

 

3. Premažite lepkom podlogu, zatim pažljivo prislonite salvetu vodeći računa da se ne gužva. Možete koristiti foliju ili celofan da utapkate salvetu i istisnete vazduh ispod nje. Kada se lepak osuši, premažite još jedan sloj lepka preko salvete.

 

4. Kako bi se predmet zaštitio i dobio dodatan sjaj, treba ga prelakirati. Kada se prvi sloj laka osuši, nanesite još jedan i vaš projekat je gotov.

 

 

Foto: decoupagebyroxanarusu.com